Alles over beademingszorg thuis

01 maart 2023 · door Tara

Wanneer je door een ziekte niet meer zelfstandig kunt ademhalen, kun je in aanmerking komen voor thuisbeademing. Thuisbeademing hoeft niet perse in je eigen woning plaats te vinden, maar kan ook worden toegepast in woonzorgcentra, verpleeghuizen of bijvoorbeeld revalidatiecentra. Elke vorm van kunstmatige beademing buiten het ziekenhuis, valt onder de noemer beademingszorg bij je thuis. In dit artikel kijken we hoe dat werkt.

Wanneer beademingszorg thuis?

Thuisbeademing kan voorkomen op elke leeftijd. Zowel kinderen als volwassenen kunnen ondersteuning nodig hebben met ademhalen. De oorzaken lopen uiteen; van spierziekten, een borstkasafwijking, obesitas tot bijvoorbeeld COPD. Er wordt onderscheid gemaakt in langdurige beademing en kortdurende beademing. Met hulp van een beademingsapparaat wordt zuurstof in de longen gebracht en koolzuurgas afgevoerd. Wanneer de behandelend arts je geschikt vindt om zuurstof beademing bij je thuis te krijgen, kom je in aanmerking voor beademingszorg thuis. 

Vormen van thuisbeademing

Ademhalingsproblemen kunnen acuut zijn, maar ook chronisch. Bij chronische ademhalingsproblemen, gaat de ademhaling langzaam achteruit. Thuisbeademing lost de oorzaak van het probleem niet op, maar ondersteunt met ademhalen. Er zijn twee vormen van beademing:

  • Invasieve beademing: Bij invasieve beademing wordt gebruik gemaakt van een tracheostoma. De arts maakt een snede in de hals en brengt een buisje aan rechtstreeks naar de luchtpijp. Dit buisje heet een tracheacanule. De patiënt ademt nu niet meer via de mond en de neus, maar rechtstreeks via de canule in de keel. De canule wordt aangesloten op het beademingsapparaat, zodat de ademhaling kunstmatig gereguleerd wordt.
  • Niet-invasieve beademing: Bij deze vorm wordt gebruik gemaakt van een beademingsmasker. Dit masker wordt aangesloten op het beademingsapparaat. Er zijn veel verschillende vormen beademingsmaskers. Sommige maskers bedekken je neus en mond, andere je hele gezicht, maar er zijn ook maskers die alleen in je neus gaan. De arts bepaalt welk masker het meest geschikt is.

Wanneer invasieve beademing noodzakelijk is, is praten niet altijd meer mogelijk. Dit komt omdat de stembanden lucht nodig hebben om geluid te produceren. Bij een tracheostoma waarbij er nog lucht in de keelholte kan stromen (ongecuffte canule) kan een spreekklep geplaatst worden. Met een compleet afgesloten luchtpijp (gecuffte canule), kan er niet meer gesproken worden, maar kan er ook geen zuurstof verloren gaan.

Omgaan met invasieve beademing

Wanneer er gekozen wordt voor invasieve beademing, zal de patiënt opnieuw moeten leren spreken. Hier wordt bijna altijd een logopedist voor ingeschakeld. De operatie heeft natuurlijk een impact op de patiënt, maar ook op de omgeving. Om sneller te wennen aan de nieuwe situatie, kan het raadzaam zijn contact op te nemen met een lotgenotenvereniging. Zo kunnen ervaringen en tips gedeeld worden met elkaar.

Hulp van de thuiszorg

De thuiszorg kan hulp bieden met beademingszorg. Zo kan de thuisverpleegkundige bijvoorbeeld het beademingsmasker schoonmaken en monitoren of de hoeveelheid zuurstof nog toereikend is. Ook maakt de thuisverpleegkundige de canule schoon en bedient het beademingsapparaat. Voor veel patiënten geeft het een extra gevoel van veiligheid een deskundige over de vloer te hebben die het kunstmatig beademen in de gaten houdt.

Wil je meer informatie over beademingszorg thuis? Zoek dan een thuiszorgorganisatie in de buurt en neem contact met ze op voor een kennismaking. Je vindt een thuiszorgorganisatie in de buurt via de listings op deze website.

Thuisverpleging