Alles over de scootmobiel

12 december 2022 · door Tara

Ben je, vanwege medische redenen, minder mobiel? Dan kun je misschien in aanmerking komen voor een scootmobiel. Met een scootmobiel kun je op een veilige manier grotere afstanden afleggen, waardoor je mobiel en zelfstandig blijft. In dit artikel vertellen we meer over de verschillende soorten scootmobielen, de prijzen en verkeersregels.

Verschillende soorten scootmobielen

Wanneer je een scootmobiel gaat uitzoeken kom je een gevarieerd assortiment tegen. Er zijn drie soorten waaruit je kunt kiezen welke verkrijgbaar zijn in diverse varianten. Je kiest eerst uit een scootmobiel speciaal voor binnenshuis, een scootmobiel voor buitenshuis of een scootmobiel die zowel binnen als buiten gebruikt kan worden. Daarnaast kies je uit de volgende varianten:

  • Elektrische scootmobiel: Een elektrische scootmobiel rijdt op een oplaadbare batterij. Afhankelijk van het model, is de batterij uitneembaar of niet. Hoe kleiner de batterij, hoe minder ver je kunt rijden zonder op te laden. De gemiddelde actieradius ligt tussen de 30 tot 50 kilometer.
  • Opvouwbare scootmobiel: Een opvouwbare scootmobiel kun je zo klein maken als een koffer en kan hierdoor makkelijk mee op reis in de auto, de trein en het vliegtuig. Omdat de accu van een opvouwbare scootmobiel kleiner is, ligt de gemiddelde actieradius rond de 15 kilometer.
  • Duo scootmobiel: Dit type beschikt over twee zitplaatsen waardoor je altijd iemand mee kunt nemen. De stoelen kunnen naast of achter elkaar geplaatst zijn. Sommige duo scootmobielen beschikken ook over een overkapping.

Bij het uitzoeken van een geschikt model, let je ook op het aantal banden. Hierbij kies je uit een model met twee, drie, vier of zelfs vijf wielen. Heb je eenmaal de perfecte scootmobiel gevonden? Maak er dan eerst een proefrit op; zo weet je direct hoe het voelt om er op te rijden.

Scootmobiel regels verkeer

Scootmobielen vallen volgens de wet onder de gemotoriseerde voortbewegingstoestellen. De maximale snelheid die je mag rijden is 25 kilometer per uur. Hoe hard gaat een gemiddelde scootmobiel? De snelheid varieert tussen de 6 tot 20 kilometer per uur, dus deze wettelijke maximum snelheid is geen enkel probleem. De besturing staat gelijk aan de regels voor fietsers. Op de stoep rijden mag dan ook enkel buiten de bebouwde kom. Wanneer de scootmobiel niet onder de familiale verzekering valt, moet je verplicht een aparte BA motorrijtuigenverzekering afsluiten.

Wat kost een scootmobiel?

De prijzen voor scootmobielen lopen flink uiteen en variëren tussen de € 925,- tot  € 7200,- euro. Dit heeft alles te maken met het vermogen van de accu, de snelheid, het soort wielen, de extra’s; zoals een digitale display en het comfort. Kies je voor accessoires als een beschermhoes, telefoonhouder of windscherm? Dan loopt de prijs omhoog. De volledige lijst met mobiliteitshulpmiddelen, met een gedeeltelijke of volledige vergoeding vanuit de Vlaamse sociale bescherming, zie je hier. In deze lijst staan ook de prijzen vermeld inclusief de eigen bijdrage.

Wil je meer weten over de aanvraag voor een scootmobiel, of hulp bij het vergroten van je mobiliteit? Ga dan eens in gesprek met een thuisverplegingsorganisatie uit de buurt, die je kunt vinden via de listings op deze website.

Hulpmiddelen in de zorg