Alles over reuma en de symptomen

28 april 2023 · door Tara

We hebben allemaal wel eens last van stijve spieren of moeite met bewegen. Bij gezonde mensen, is hier vaak een duidelijke oorzaak voor; zoals overbelasting. Je beweegt moeilijk en je gewrichten doen pijn wanneer je beweegt. Gelukkig gaat dit met een paar dagen wel weer over. Maar stel je eens voor dat de pijn niet verdwijnt? Dat is wat mensen met reuma dagelijks ervaren. In dit artikel vertellen we je meer over de aandoening reuma en bijbehorende symptomen.

Wat verstaan we onder reuma?

Bij reuma denken we al snel aan oudere mensen die krom lopen en langzaam voortbewegen met een stok. Maar wat is reuma eigenlijk nu echt? Reuma is de overkoepelende naam voor meer dan 200 aandoeningen aan gewrichten, spieren, pezen en/of botten. Iedereen kan reuma krijgen, ongeacht je leeftijd. Van alle reumapatiënten is zelfs 61% jonger dan 65 jaar. In België lijden 1 op de 5 mensen aan een vorm van reuma. Je kunt reuma onderverdelen in 4 categorieën:

  • Ontstekingsreuma: Door ontstekingsreacties in het lichaam, raken gewrichten beschadigd.
    Artrose: Het kraakbeen tussen de gewrichten breekt geleidelijk af.
  • Wekedelen reuma: Hierbij worden spieren, pezen, banden en het kapsel aangetast.
  • Acute reuma: De enige vorm waarvan de oorzaak bekend is, namelijk een infectie door de streptokok bacterie.

De oorzaken van chronische reuma zijn verschillend. Zo kan overgewicht reumatische klachten veroorzaken, maar ook een erfelijke aanleg kan een rol spelen. Bekende vormen van reuma zijn bijvoorbeeld artrose, artritis en fibromyalgie.

Reuma en de symptomen

Hoe herken je dat je reuma hebt? Met een dag lang stijve handen of vingers, heb je nog niet direct reuma handen of een reuma vinger. In het begin zul je ook niet direct denken aan reuma, omdat de klachten de ene dag erger zijn dan de andere dag, of gedurende de dag wisselen. Mensen met reuma hebben last van de volgende symptomen:

  • Stijfheid en pijn: Je voelt heftige spierpijn en je beweegt stijf omdat je gewrichten niet soepel functioneren.
  • Dikke gewrichten: Bij ontstoken gewrichten, zwelt je huid rond je gewrichten op en voelt warm aan.
  • Vermoeid: Omdat je lichaam niet meer goed functioneert, ben je snel vermoeid en lusteloos.

Dagelijkse dingen zoals het huishouden, trappen lopen of langere tijd stilstaan gaan je moeilijk af. Je kunt je voorstellen dat reuma hierdoor een enorme impact heeft op je bestaan. Stel je voor dat je reuma handen hebt; die gebruik je de hele dag. Wat te doen tegen reuma handen? Om te beginnen krijg je een brace en paracetamol. Helpt dit niet, dan kan een ontstekingsremmende injectie met corticosteroïden verlichting geven. Ook oefeningen met een handtherapeut kunnen de pijn verminderen. In het ernstigste geval is een operatie onvermijdelijk.

Reuma en de behandeling

Reuma is helaas niet te genezen. Je zult er dus mee moeten leren leven. Bij beginnende reuma is de eerste behandeling pijnstilling met ibuprofen of paracetamol. Ook reumaremmers als methotrexaat worden ingezet. De reumatoloog zal de geschikte behandeling voor je bepalen en eventueel extra zorgverleners inschakelen als een kinesitherapeut, een podoloog of een verpleegster uit de thuiszorg. Heb je last van reuma en kun je hulp gebruiken? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde thuiszorgorganisatie uit je buurt. Die vind je gemakkelijk via de listings op deze website.

Reuma