Alles wat je wilt weten over compressietherapie

28 januari 2022 · door Mete

Je hebt vast wel eens een keertje last gehad van opgezwollen voeten of enkels. Vaak gebeurt dit tijdens warme dagen en gelukkig verdwijnt dit meestal vanzelf. Bij sommige mensen verdwijnt de zwelling niet. In zo’n geval kan er sprake zijn van oedeem; een aandoening waarbij de aanvoer en afvoer van vocht in het lichaam verstoord is. Compressietherapie is één van de behandelmethoden om oedeem te bestrijden. In dit artikel lees je alles over de werking van deze therapievorm.

Wat is compressietherapie?

Is er oedeem geconstateerd, dan kan de behandelend arts compressietherapie voorschrijven als behandelmethode. De letterlijke betekenis van compressietherapie betekent “druk therapie” en dat is ook exact wat er gebeurt. Het lichaamsdeel waar het vocht is opgehoopt wordt met hulp van elastische zwachtels omwikkeld, waardoor een tegendruk op de vochtophoping ontstaat. Het doel van compressietherapie is de lymfe te stimuleren meer vocht af te voeren en zo de vochtophoping te doen afnemen. Compressietherapie kan met hulp van zwachtels, een klittenband kous of een therapeutische elastische kous; beter bekend als steunkousen.

Vormen van compressietherapie

Compressietherapie kun je opdelen in 2 types; de ambulante en de niet-ambulante compressietherapie. Bij de ambulante variant ben je zelf in staat om je lichaam te zwachtelen. Bij de niet ambulante variant, lig je in meestal in bed en verzorgt de verpleging of thuiszorg het zwachtelen. Omdat oedeem op veel verschillende plekken op het lichaam kan ontstaan, zijn er ook verschillende vormen compressietherapie. We zetten er een aantal op een rij:

  • Compressietherapie benen: Een van de meest voorkomende plekken waar oedeem kan ontstaan is in je benen. Oedeem kan zwellingen in de bovenbenen, onderbenen, voeten en enkels veroorzaken. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar als zwachtels met klittenband (die je zelf kunt verstellen), compressiebroeken maar ook speciale kousen.
  • Compressietherapie buik: Heb je oedeem op je buik? Dan worden, naast zwachtels, zogenaamde drukhemden of vestjes ingezet.
  • Compressietherapie bij diabetes: Diabetespatiënten hebben een verminderde doorbloeding en daardoor een grotere kans op oedeem in de voeten en enkels. In zo’n geval worden kousen, of therapeutische sokken ingezet. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van speciale kousen, zorgt een bandagist er voor dat de kousen precies passen bij je benen door een opmeting.
  • Compressietherapie bij hartfalen: In geval van hartfalen mogen de zwachtels en therapeutische kousen juist niet teveel druk uitoefenen. Bij een te hoge tegendruk kan er teveel vocht in de bloedbaan terechtkomen, wat benauwdheid kan veroorzaken. Dit komt omdat je hart nog niet optimaal pompt en eerst moet herstellen.
    Omdat oedeem heel veel verschillende oorzaken heeft, is het belangrijk direct contact op te nemen met een huisarts. Oedeem kan bijvoorbeeld ontstaan door spataderen, medicijnen of een allergie, maar ook door hart-, nier- en leverfalen. De duur van de therapie verschilt per persoon en in het begin is het lastig zelf te zwachtelen of kousen aan en uit te trekken. Gelukkig biedt de thuisverpleging hulp.

Zoek je een thuisverpleegkundige in je buurt? Kijk dan op de listings op deze website en schakel professionele hulp in.

Thuisverpleging