Eenzaamheid is een ruim begrip dat we helaas allemaal kunnen ervaren. Ervaar je ook gevoelens van eenzaamheid? Dan ben je niet de enige. In België voelt 46% van de bevolking zich eenzaam. In dit artikel richten we ons specifiek op eenzaamheid bij ouderen. Welke soorten eenzaamheid bestaan er en hoe kunnen we samen de eenzaamheid doorbreken? Lees er hier alles over.
Verschillende soorten eenzaamheid
Als je ouder wordt, verandert je leven. Je gaat met pensioen, waardoor je collega’s verliest, je partner of vrienden om je heen vallen weg en er kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Allemaal oorzaken waardoor je sociale kring kleiner wordt en je letterlijk mensen om je heen mist. Wanneer we het over eenzaamheid hebben, kunnen we dit onderverdelen in twee verschillende categorieën:
- Emotionele eenzaamheid: Je spreekt over een emotionele eenzaamheid wanneer je een hechte band mist met een, of meerdere, personen.
- Sociale eenzaamheid: Hierbij mis je vrienden, familie, kennissen en collega’s om je heen.
Van deze verschillende soorten, komt emotionele eenzaamheid het meest voor bij ouderen. Eenzaamheid en een depressie bij ouderen zijn nauw verbonden met elkaar. Een op de tien 65-plussers komt in een depressie terecht. Dit heeft niet alleen te maken met het wegvallen van belangrijke mensen om je heen, maar ook door de fysieke beperkingen. Je wordt minder mobiel en daarmee ook minder zelfstandig, waardoor het levensgeluk nog sterker afneemt.
Eenzaamheid bij ouderen oplossen
Vereenzaming aanpakken is, vanwege de verschillende oorzaken, een uitdaging. Wanneer mensen minder mobiel worden of bijvoorbeeld moeten leven van een klein budget, is het niet gemakkelijk om bijvoorbeeld deel te nemen aan sociale activiteiten buitenshuis. Eenzaamheid oplossen bij ouderen vereist dus een brede aanpak, waarbij verschillende middelen moeten worden ingezet. In Vlaanderen is de Vlaamse Ouderenraad actief in het verstevigen van het netwerk voor ouderen, door samen te werken met overheden en ouderenorganisaties.
Initiatieven tegen eenzaamheid
Er zijn veel verschillende instanties, gemeenten en hulpverleningsorganisaties actief om eenzaamheid te doorbreken. De aanpak verschilt per organisatie en loopt uiteen van het inzetten van de nieuwste technologische snufjes, het inzetten van huisdieren tot de hulp inschakelen van vrijwilligers. We zetten een aantal initiatieven op een rij:
- Gemeente Gent: In Gent starten ze een proefproject genaamd “Hello Jenny”. Een slimme luidspreker die aan oudere mensen vraagt of ze behoefte hebben aan een bezoekje van een buddy. De buddy ontvangt vervolgens een bericht via Messenger en kan zo een afspraak inplannen om samen een wandeling te maken of langs te komen voor een babbel.
- Gemeente Antwerpen huisdieroppas: In Antwerpen kunnen ouderen zich opgeven als “Plusbaasje”. Een plusbaasje neemt overdag de zorg over van een huisdier in de buurt. Hierdoor krijgt het dier extra aandacht en geeft de verzorging invulling aan de dag voor de dierenoppas.
- Meter en Peter project in Lommel: Bij dit project maken vrijwilligers tijd vrij om samen met ouderen door te brengen. De activiteiten lopen uiteen van hulp bieden bij een bezoekje naar het ziekenhuis, samen een kop koffie drinken of een wandeling maken.
Wil je meer weten over de uiteenlopende initiatieven bij jou in de buurt? Informeer dan eens bij de gemeente of de thuiszorgorganisatie bij jou in de buurt. Je vindt een thuiszorgorganisatie door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.