Handige tips die je weerstand verhogen

18 november 2022 · door Tara

Word je makkelijk verkouden en ben jij altijd de eerste die met griep onder de wol ligt? Dan kan het best eens zijn dat je weerstand laag is. Een goede weerstand beschermt je lichaam tegen ziekteverwekkers. Hierdoor word je minder snel ziek en ben je bestand tegen de jaarlijkse griepgolf. In dit artikel kijken we wat je zelf allemaal kunt doen om je weerstand te verhogen.

Wat betekent weerstand?

Je weerstand is een ander woord voor je immuunsysteem, of afweersysteem. Het is het natuurlijke verdedigingsmechanisme van ons lichaam tegen parasieten, schimmels, bacteriën en virussen. Met vaccinaties versterken we ons afweersysteem kunstmatig. Ben je vaak vermoeid, heb je makkelijk last van ontstoken tandvlees, een blaasontsteking en verkoudheid? Dan heb je een laag afweersysteem. Gelukkig zijn er veel manieren om zelf onze natuurlijke weerstand te verhogen.

Hoe weerstand verhogen?

Een gezonde levensstijl helpt je met het opbouwen van een sterk afweersysteem. Op zich logisch, want gezonde voeding en voldoende beweging, zorgen voor een sterk lichaam wat goed in balans is. Wat kun je zelf nog meer doen om je immuunsysteem te ondersteunen en op peil te houden?

  • Bewegen: Dagelijks een half uur “matig intensief” bewegen ondersteunt je immuunsysteem. Heb je een hekel aan de sportschool? Geen nood. Je lost dit op door bijvoorbeeld dagelijks de fiets te pakken om je boodschappen te doen of naar het werk te gaan. De trap te nemen i.p.v. de lift en bijvoorbeeld na het avondeten een half uur een wandeling te maken. Overmatig sporten verslechtert overigens je immuunsysteem.
  • Slaap: Mensen die minder dan zeven uur per dag slapen, zijn vatbaarder voor ziekteverwekkers en worden dus eerder verkouden. Voldoende nachtrust is essentieel voor een sterk afweersysteem. Wil je beter leren slapen? Laat je mobiel, laptop en ipad voortaan links liggen voordat je naar bed gaat, drink geen koffie of alcohol vlak voor het slapen gaan en hou een vast ritme aan. Zo leer je jouw lichaam wanneer het in een rustfase terechtkomt en dus kan herstellen van de drukke dag.
  • Voeding: Door dagelijks twee tot drie verschillende stukken fruit te eten en voldoende volkorenproducten, kun je je weerstand verhogen door je voeding. Voeg hier minimaal 250 gram groenten, vette vis, peulvruchten en matig vlees aan toe en je bent op de goede weg. Vooral gevarieerd eten en bewerkte producten achterwege laten, zorgt voor een bijdrage aan ons immuunsysteem.
  • Zonlicht: Vitamine D helpt ons immuunsysteem goed te functioneren. Onze huid maakt zelf vitamine D aan door in contact te komen met zonlicht. Op zonnige dagen een half uur buiten lopen is dus belangrijk voor je immuunsysteem. Ontbreekt de zon? Dan kun je vitamine D ook uit vette vissoorten halen als haring, makreel en zalm.

Je weerstand verhogen met vitamine, tabletten of voedingssupplementen, is niet nodig bij een gezonde leefstijl. Train je voor een marathon of oefen je een andere intensieve sport uit? Dan zijn extra vitamines wel handig. Ontvang je binnenkort hulp van de thuiszorg? Dan ben je waarschijnlijk, tijdelijk, minder mobiel. Bespreek dan eens wat je zelf kunt doen om je weerstand te optimaliseren. Je vindt een professionele thuiszorgorganisatie via de listings op deze website.

Thuisverpleging