Hoe gebruik je een rollator?

26 juni 2024 · door Tara

Heb je tijdelijk, of permanent, extra ondersteuning nodig bij het lopen? Dan kan een rollator je helpen. Met een rollator heb je houvast wanneer je loopt en blijf je toch lekker mobiel. Het leren lopen met een rollator is niet moeilijk, maar vereist wel enige handigheid. In deze blog geven we antwoord op de vraag: “Hoe gebruik je een rollator?”

Verschillende soorten rollators

Wanneer je op zoek gaat naar een rollator, kom je veel verschillende soorten tegen. Het is daarom belangrijk dat je van tevoren bepaalt of je de rollator alleen binnenshuis gaat gebruiken, of ook buitenshuis. Ben je actief genoeg om ook nog met de auto eropuit te gaan? Dan let je ook op het gewicht. We benoemen een aantal verschillende soorten:

  • Elektrische rollator: Een elektrische rollator is met name geschikt voor mensen die veel naar buiten gaan en langere afstanden wandelen. Met de oplaadbare accu kun je er zelfs 10 kilometer mee afleggen. De motor biedt ondersteuning bij elke stap die gezet wordt.
  • Plooibare rollator: Een opvouwbare rollator wordt vaker aangeschaft door mensen die ook gebruikmaken van andere transportmiddelen zoals de auto en het openbaar vervoer. Met een plooibare rollator neem je de rollator gemakkelijk met je mee. De meeste plooibare rollatoren zijn lichter van gewicht, zodat je ze ook makkelijker optilt om in een bagagerek of kofferbak te plaatsen.
  • Rollator met 3 wielen: Rollators met 3 wielen worden meestal binnen gebruikt. De banden zijn kleiner dan bij een buitenrollator en de rollator met 3 wielen heeft een kleinere draaicirkel. Dit type rollator is met name geschikt voor korte afstanden in kleine ruimtes. 

Er zijn rollatoren met 3 wielen en met 4 wielen, rollatoren speciaal voor buitengebruik met extra grote wielen en rollatoren met een zitje. Uiteindelijk zal de keuze afhangen van je persoonlijke situatie, voorkeuren en budget.

Hoe gebruik je een rollator?

Het belangrijkste bij het gebruik van een rollator is de veiligheid. Hiervoor moet de rollator altijd goed zijn afgesteld op de juiste hoogte. Wanneer je de handvatten vastpakt, moeten je ellebogen lichtjes gebogen zijn. Lopen doe je altijd met je vingers op de handrem, zodat je bij een misstap meteen de remmen inknijpt en stilstaat. Ook moeten de vergrendeling, handrem en parkeerrem goed zijn afgesteld. Zo wordt voorkomen dat de rollator ineens inklapt wanneer je tegen een stoeprand aanloopt bijvoorbeeld. Het beste oefen je eerst thuis of dicht bij huis met het lopen.

Wat kost een rollator?

Je kunt een rollator kopen of huren. Prijzen variëren en starten bij 75 euro voor een standaard rollator tot 1600 euro voor een elektrische rollator. Via websites zoals tweedehands.be, kun je ook een gratis tweedehands rollator aanschaffen. Ben je lid van de Vlaamse zorgkas? Dan wordt een deel van je rollator vergoed vanuit de zorgkas. Je moet dan wel eerst een voorschrift hebben van de behandelend arts en kunt alleen een rollator uitkiezen die wordt aangeboden bij een erkende verstrekker. Zo mag je bijvoorbeeld een rollator kopen bij elke “Goed Thuiszorgwinkel”.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de aanschaf van een geschikte rollator? Informeer dan eens bij een thuiszorgorganisatie in de buurt, wat zij voor je kunnen betekenen. Je vindt de dichtstbijzijnde thuiszorgorganisatie door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Hulpmiddelen in de zorg