Om gezond te blijven heb je voldoende voedingsstoffen nodig. Zo ook het mineraal magnesium. Met een gevarieerd voedingspatroon halen we gemakkelijk de benodigde dagelijkse aanbevolen hoeveelheid en is er niets aan de hand. Toch is het mogelijk dat er een magnesium tekort kan ontstaan. In deze blog bekijken we hoe een magnesium tekort bij ouderen kan ontstaan en hoe je het herkent.
Waarom is magnesium belangrijk?
Magnesium is een mineraal dat door bijna ons hele lichaam gebruikt wordt. Zo helpt magnesium onze botten en tanden sterk te houden, helpt het spieren op te bouwen en is het gezond voor onze hersenen, het hart en de bloedvaten. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor magnesium is voor mannen 350 milligram en voor vrouwen 300 milligram. De benodigde magnesium halen we uit onze voeding. Krijg je via je voeding te veel magnesium binnen? Dan plas je dat gewoon weer uit.
Hoe ontstaat magnesium tekort bij ouderen?
Een magnesium tekort bij ouderen kan verschillende oorzaken hebben en verschilt daarom ook per individu. Vaak ontstaat het tekort door het gebruik van bepaalde medicijnen. Zo kunnen bijvoorbeeld plaspillen, maagzuurremmers en bepaalde geneesmiddelen tegen kanker magnesium afbreken. Ook kunnen ongecontroleerde diabetes, langdurige diarree, een vertraagde werking van de bijschildklier en een operatie bijdragen aan een magnesiumtekort.
Symptomen van magnesium tekort
Een tekort aan magnesium is best lastig te achterhalen, omdat de ziekteverschijnselen niet altijd direct opvallen en ook een andere oorzaak kunnen hebben. Te weinig magnesium in je lichaam kan alleen aangetoond worden met behulp van een bloedtest. Hiervoor kun je gebruikmaken van de magnesium tekort test die je thuis zelf uitvoert en opstuurt naar het laboratorium. Binnen 6 werkdagen heb je het resultaat in huis. Het algemene beeld van een magnesium tekort bij ouderen kan de volgende symptomen geven:
- Kramp in benen: Omdat onze spieren magnesium gebruiken om te ontspannen, kan er kramp in de benen ontstaan bij ouderen die te weinig magnesium in hun lichaam hebben. Pijn in de benen door magnesiumtekort is een van de meest gehoorde klachten.
- Slechter zien: Om goed te kunnen zien zijn je oogspieren continu actief. Ook de oogspieren hebben magnesium nodig om te ontspannen. Een magnesiumtekort merk je door trillende ogen en slechter zicht.
- Huidproblemen: Omdat magnesium ook een rol speelt bij celvernieuwing, kan een magnesiumtekort voor jeuk zorgen aan de huid. Je huid heeft dan meer moeite om soepel te blijven en dode huidcellen af te stoten.
Andere veelgehoorde klachten zijn bijvoorbeeld een verminderd concentratievermogen en het geheugen dat achteruitgaat. Ook algehele vermoeidheid en slecht in slaap kunnen komen, kan samenhangen met een magnesiumtekort. Deze klachten komen ook voor bij dementie en vermoeidheid ontstaat weer door slecht slapen. Je kunt je voorstellen dat het diagnosticeren van een magnesiumtekort niet makkelijk is.
Een magnesiumtekort oplossen
Bij een magnesiumtekort kun je magnesiumtabletten slikken om het tekort aan te vullen. Maar welk magnesium is specifiek geschikt voor ouderen? Vooral magnesiumcitraat-tabletten worden aangeraden, omdat ze klein zijn en daardoor ook geschikt voor mensen die moeite hebben met slikken. Ook is magnesium-bisglycinaat een goede optie, omdat dit ook doorwerkt op de hersenactiviteit.
Wil je extra informatie over het achterhalen van een magnesiumtekort, of extra magnesium slikken? Overleg dan eens met de thuisverpleging wat zij hierin kunnen betekenen. Je vindt een thuiszorgorganisatie in de buurt door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.