Hoe herken je pulmonale hypertensie?

25 januari 2024 · door Tara

We zijn allemaal wel eens kortademig of heel erg moe. Maar bij sommige mensen zijn dit tekenen van pulmonale hypertensie. Een aandoening in de longen die niet te genezen is. Het ziekteverloop varieert per persoon en is progressief. Dit betekent dat de klachten steeds een beetje toenemen. Hoe herken je pulmonale hypertensie? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is pulmonale hypertensie?

In de longen neemt het bloed zuurstof op en stroomt, via de linkerhartkamer, terug het lichaam in. Dit noem je de kleine bloedsomloop. Wanneer je pulmonale hypertensie hebt, is de bloeddruk te hoog in je longslagader. Dit bloedvat heeft als functie om zuurstofarm bloed door je longen te pompen, met behulp van de rechterhartkamer. De bloedvaten in de longen raken zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant aangetast en verdikken. Door de vaatvernauwing moet de rechterhartkamer steeds harder pompen. Hierdoor ontstaat op termijn hartfalen.

Hoe herken je pulmonale hypertensie?

De klachten van pulmonale hypertensie zijn in het beginstadium vrij algemeen. Daarom gaan veel patiënten pas naar de dokter wanneer de ziekte al verder gevorderd is. Het is ook lastig om de ziekte vast te stellen en er zijn veel verschillende onderzoeken voor nodig. Hierbij wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van een hartfilmpje, een longfunctieonderzoek of een hartkatheterisatie. We kennen de volgende pulmonale hypertensie symptomen:

  • Kortademigheid: De meest voorkomende klacht in het beginstadium is kortademigheid. Het moment waarop dit beleefd wordt, verschilt per persoon, maar volgt altijd tijdens inspanning. Dit kan tijdens het stofzuigen zijn, tijdens het sporten of traplopen.
  • Pijn op de borst: Wanneer de ziekte zich verder ontwikkelt kunnen de patiënten last krijgen van pijn op de borst en hartkloppingen.
  • Flauwvallen: Omdat de rechterhartkamer slechter gaat werken, kan de patiënt regelmatig flauwvallen.
  • Sterke vermoeidheid: Wanneer er steeds minder bloed van het hart naar de longen wordt gepompt, krijgt je lichaam te weinig zuurstof en daar word je erg moe van.
  • Vochtophoping: Wanneer de organen minder bloed krijgen, gaan de nieren zout en vocht vasthouden. Zo ontstaat er oedeem: vochtophoping in je buik, onderbenen en voeten.
  • Blauwe lippen en nagels: Door zuurstoftekort in je lijf, kunnen je lippen en nagels blauw kleuren.

Wanneer je de symptomen in het beginstadium goed bekijkt (kortademig, pijn op de borst, vermoeidheid), zie je dat dit symptomen zijn die ook voorkomen wanneer een mens langdurig onder spanning staat. Ook wordt initieel gedacht aan een slechte conditie of hyperventilatie.

Pulmonale hypertensie levensverwachting

Wanneer de ziekte niet wordt ontdekt en ook niet wordt behandeld, sterven de meeste mensen binnen twee tot drie jaar aan hartfalen. De pulmonale hypertensie behandeling bestaat met name uit het bestrijden van de klachten. Afhankelijk van de vorm, worden er medicijnen ingezet, kan de binnenbekleding van de longslagader verwijderd worden en zelfs tot een longtransplantatie worden overgegaan. Heb je zelf last van deze ziekte? Neem dan contact op met een thuisverpleging organisatie uit je buurt voor persoonlijke en deskundige zorg aan huis. Je vindt de dichtstbijzijnde thuisverpleging organisatie via de listings op onze website.

Hypertensie