Hoe lang duurt een herstel na uitdroging?

18 oktober 2024 · door Tara

We weten allemaal wat het is om dorst te hebben. Een droge keel, tong en droge lippen, zijn allemaal bekende signalen, die ons lichaam doorgeven, zodat we iets gaan drinken. Die signalen ontstaan doordat ons lichaam vocht nodig heeft. Maar wanneer je last hebt van uitdrogingsverschijnselen zijn de signalen heel anders. Wat kun je doen tegen uitdrogingsverschijnselen en hoe lang duurt het herstel na uitdroging? Je leest het in deze blog.

Hoe werkt dorst eigenlijk precies?

Dorst hebben is een heel normaal verschijnsel, maar toch zit het best ingewikkeld in elkaar. Voordat we doorhebben dat we dorst hebben, gebeurt er namelijk van alles in ons lichaam. Onze hersenen merken op dat de samenstelling van ons bloed verandert. Zo wordt bijvoorbeeld het zoutgehalte hoger. De hersenen geven vervolgens een seintje aan de nieren dat ze vocht vast moeten houden door het antidiuretisch hormoon (ADH) af te geven. Komt er dan alsnog geen water in ons lichaam? Dan volgt een dorst signaal, waardoor we gaan drinken.

De symptomen van uitdroging bij ouderen

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Houden we de vochtbalans niet op peil? Dan krijgen we allerlei klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid. Bij oudere mensen is het risico op uitdroging veel hoger dan bij jongeren en volwassenen. Dit komt onder andere doordat de dorstprikkel op hogere leeftijd afneemt. Uitdroging herken je aan de volgende symptomen:

  • Droge huid: Omdat het vochtgehalte in de huid afneemt, wordt de huid stijver. Dit merk je wanneer je de huid tussen je duim en wijsvinger pakt en weer loslaat. Bij voldoende vocht springt de huid direct terug. Bij uitdroging duurt dit ongeveer een halve seconde of zelfs nog langer. Ook krijg je hierdoor ingevallen ogen in je oogkassen.
  • Flauwvallen en verwardheid: Door uitdroging krijgen je hersenen ook minder vocht. Hierdoor kun je verward raken, moeite krijgen je balans te houden waardoor je duizelig wordt, verward raken en zelfs flauwvallen.
  • Verhoogde hartslag: Omdat het volume van het bloed afneemt door uitdroging, moet het hart veel sneller kloppen om alle organen toch van bloed te voorzien. Hierdoor verhoogt de hartslag, maar verlaagt de bloeddruk.

Verwardheid bij ouderen wordt vaak als “normaal gedrag” gezien, waardoor uitdroging te laat wordt opgemerkt. Ook kunnen symptomen zoals een droge tong, een hoge hartslag en donker gekleurde urine een gevolg zijn van medicijngebruik. Omdat uitdroging lastig te diagnosticeren is, is het beter om het te voorkomen en de vochtinname te controleren.

Wat zijn de gevolgen van uitdroging?

Uitdroging bij ouderen heeft ernstige gevolgen. Zo kunnen er allerlei infecties ontstaan en organen beschadigd raken. De levenskwaliteit gaat achteruit omdat iemand zich constant onwel voelt. Als gevolg van uitdroging worden ouderen vaker in het ziekenhuis opgenomen. Zowel de opname in het ziekenhuis als het herstel duren langer en er ontstaan sneller doorligwonden. Wanneer chronische uitdroging niet snel genoeg wordt opgemerkt, ontstaat ernstige schade aan het lichaam, wat zelfs uiteindelijk tot de dood kan leiden.

Hoe lang duurt herstel na uitdroging?

Hoe snel het herstel verloopt na uitdroging, hangt af van de ernst. Milde uitdroging kun je zelf oplossen wanneer je weet wat te doen bij uitdroging en wat je kunt drinken bij uitdroging, zoals O.R.S., bouillon, water en thee. Bij ernstige uitdroging is spoedhulp noodzakelijk en bel je direct met het noodnummer 112. Wil je meer weten over het voorkomen van uitdroging bij ouderen? Neem dan eens contact op met een thuiszorginstantie uit de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde thuiszorginstantie door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Uitdroging