Hoe werkt de dagopvang voor ouderen?

06 november 2023 · door Tara

Wanneer je ouder wordt, is het niet altijd vanzelfsprekend meer dat je alles nog zonder hulp kunt doen. Maar iedereen wil natuurlijk zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Nu zijn er gelukkig verschillende mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken ter ondersteuning. Zo is er de dienst thuiszorg bijvoorbeeld, maar er bestaat ook een dagopvang voor ouderen. In dit artikel vertellen we meer over de dagopvang voor ouderen inhoudelijk.

Wat is een dagopvang voor ouderen?

Een dagopvang voor ouderen is een plek waar 65-plussers samen kunnen komen om met elkaar de dag door te brengen. Andere benamingen zijn: een dagverzorgingscentrum (DVC) of centrum voor dagverzorging. De centra zijn bestemd voor mensen die extra zorg nodig hebben. Hiervoor is gekwalificeerd personeel aanwezig. Er worden activiteiten georganiseerd en je kunt er enkele uren of hele dagen doorbrengen. De dagopvang wordt onderverdeeld in 3 categorieën:

  • Dagverzorgingscentrum “niet conform artikel 51”: Deze centra zijn een halve dag, of hele dag toegankelijk tegen een vaste prijs. Iedereen is welkom vanaf 65 jaar of ouder en woonachtig in de plaats (of regio) waar het DVC is gevestigd.
  • Dagverzorgingscentrum door erkende dienst gezinszorg: Deze centra zijn alleen toegankelijk voor mensen die al hulp ontvangen van de dienst gezinszorg of aanvullende thuiszorg. Er wordt gerekend met een uurtarief en de centra zijn geopend op doordeweekse dagen tussen 07:00-20:00 uur.
  • Dagverzorgingscentrum voor mensen met chronische aandoening: Deze centra zijn bestemd voor mensen met een chronische aandoening die hier een halve dag of hele dag kunnen verblijven tegen een dagprijs. Dagopvang voor dementerende ouderen valt bijvoorbeeld onder deze categorie.

Alle centra zorgen ook voor vervoer en er kan een warme maaltijd genuttigd worden. Sommige centra voor dagopvang werken alleen op doorverwijzing van een huisarts of maatschappelijk werker, anderen hanteren wachtlijsten en heten iedereen welkom zonder doorverwijzing.

Verschillende locaties dagopvang ouderen

De locaties voor dagopvang zijn door heel België te vinden. In het overzicht van “Zorg en gezondheid” van het departement zorg, vind je alle adressen voor dagopvang ouderen in Limburg, dagopvang ouderen in Antwerpen, dagopvang ouderen Oost-Vlaanderen, dagopvang ouderen in Brussel, dagopvang ouderen in West-Vlaanderen en dagopvang ouderen in Vlaams-Brabant. De adressen zijn onderverdeeld in de hierboven genoemde categorieën en dagopvang voor ouderen met dementie kun je terugvinden onder de noemer: dagverzorgingscentra met een uurprijs voor gebruikers met een chronische aandoening. 

De kostprijs voor dagopvang ouderen

De prijzen variëren per centrum en lopen uiteen van € 14,77 tot € 31,84 voor een hele dag, van € 9,85 tot € 15,64 voor een halve dag inclusief middagmaal en € 7,35 tot € 9,24 voor een halve dag zonder middagmaal. Ook de kosten voor het vervoer verschillen van € 3,95 tot € 5,-. Het ziekenfonds komt tegemoet door een gedeelte van deze kosten te vergoeden. De vergoedingen verschillen per ziektekostenverzekeraar en variëren tussen de € 5,- tot € 6,50 per dag.

Wil je extra informatie over de mogelijkheden gebruik te maken van een dagopvang voor ouderen? Informeer dan eens bij een thuiszorginstantie in je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde via de listings op deze website.

Thuisverpleging