Het is je vast weleens overkomen; je woont alleen thuis en vraagt jezelf ineens af wie er te hulp schiet wanneer jou iets overkomt. Stel dat je niet naar de telefoon kunt bewegen, hoe word je dan gevonden? Voor oudere mensen bestaat daar gelukkig een oplossing voor in de vorm van een personenalarm. In dit artikel vertellen we je meer over het senioren alarm en geven we antwoord op de vraag: “Hoe werkt een personenalarm?”.
De noodzaak van een personenalarm
We leven steeds langer en willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dit brengt bepaalde uitdagingen met zich mee, want met een hogere leeftijd, ontstaan ook lichamelijke gebreken. Leven met een personenalarm, brengt veiligheid met zich mee. Het zorgt er namelijk voor dat er 24 uur per dag noodhulp beschikbaar is. Dit zorgt niet alleen voor een verhoogd gevoel van veiligheid bij de bewoners, maar ook bij naaste familieleden. Dankzij een personenalarm kunnen mensen dus langer thuis blijven wonen. Overigens is een personenalarm niet alleen een handig hulpmiddel voor ouderen. Ook mensen werkzaam in risicovolle beroepen waar agressie bij kan komen kijken, hebben baat bij een personenalarm. Denk aan GGZ-verplegers of deurwaarders.
Verschillende soorten personenalarmen
Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt personenalarm heb je de keuze uit verschillende systemen voor personenalarmering:
- Binnenshuis: Met een alarm speciaal voor binnenshuis, kun je door je hele woning en in de tuin alarm slaan wanneer dit nodig is. De gebruiker draagt hiervoor een noodknop bij zich in de vorm van een personenalarm ketting, een personenalarm horloge of een personenalarm armband. Dit systeem is vooral geschikt voor mensen die weinig, tot nooit, de deur uitgaan.
- Buitenshuis: Er zijn ook zorg alarmsystemen waarmee je overal de noodknop kan gebruiken, ongeacht je locatie. Een andere naam voor dit systeem is een mobiel alarm. Mobiele alarmen zijn vooral geschikt wanneer je nog mobiel bent en regelmatig de deur uitgaat.
Daarnaast bieden de verschillende systemen ook verschillende functies. Zo kun je kiezen voor een personenalarm met valdetectie, waardoor je niet eens op de knop hoeft te drukken wanneer je valt; maar ook voor een zorgalarm waarbij je kunt praten via het apparaatje wat je bij je draagt of alarmsystemen met GPS bijvoorbeeld.
Hoe werkt een personenalarm?
Nadat er op de noodknop is gedrukt, wordt er automatisch gebeld met telefoonnummers van mensen die je zelf hebt uitgekozen als personen die je hulp kunnen bieden. Dit kunnen familieleden of buren zijn, maar ook mantelzorgers. Ook kun je er voor kiezen om de melding te laten binnenkomen bij een alarmcentrale, verpleegster of zorgorganisatie. Sommige systemen werken met een draadloze internetverbinding en andere met een prepaid simkaart. Er zijn ook systemen waarvoor je maandelijkse abonnementskosten betaalt. De kosten verschillen per systeem, waarbij sommige systemen vergoed kunnen worden door de zorgverzekeraar.
Is een personenalarm ook interessant voor jou en wil je meer weten over de mogelijkheden voor een personenalarm en verschillende systemen? Informeer dan eens bij een thuiszorgorganisatie in je buurt die je vindt via de listings op deze website.