Hoeveel bedragen de kosten voor thuisverpleging?

22 februari 2021 · door Mete

We kunnen allemaal in een situatie terechtkomen waarbij we extra hulp nodig hebben. Je kunt dan gebruik maken van thuisverpleging of thuiszorg. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je herstellende bent van een operatie, bij het ouder worden, een lastige gezinssituatie of sociale problemen. Vanaf 26 jaar, betaal je verplicht een jaarlijkse premie aan de zorgkas van de Vlaamse Sociale Bescherming. Heb je thuiszorg nodig? Dan ontvang je uit de zorgkas maandelijks € 130,- Euro zorgbudget.

Hoeveel bedragen de kosten voor thuisverpleging?

De thuiszorg kosten per uur zijn afhankelijk van het soort hulp, je inkomen en gezinssamenstelling. De kosten van thuiszorg voor ouderen, zijn gelijk aan de kosten voor jongere mensen en niet leeftijdgebonden. Je betaalt enkel de eigen bijdrage. In thuiszorg wordt onderscheid gemaakt in de volgende soorten hulp:

  • Diensten voor gezinszorg: personen wassen, koken, strijken, wassen, psychosociale ondersteuning en begeleiding.
  • Aanvullende thuiszorg & logistieke hulp: poetswerk, stofzuigen, hulp bij eten, gezelschap en kleine reparaties.
  • Diensten voor oppashulp: vrijwilligers komen overdag of ’s nachts thuis als oppas, gezelschap, toezichthouder of hulp voor de mantelzorger.
  • Diensten voor gastopvang: vrijwillige gastgezinnen vangen de zorgbehoevende op in het woonhuis van het gastgezin.
  • Diensten voor thuisverpleging: thuisverpleging voor mensen herstellende van een ongeluk of ziekte, bij ontslag uit het ziekenhuis of mensen die verpleging aan huis nodig hebben.
  • Drie- en meerlingenhulp: hulp bij verzorging van kinderen en huishouden.
Soort dienst

Kosten thuiszorg eigen bijdrage
Diensten voor gezinszorg Gebruikersbijdrage per uur volgens een vaste berekening, afhankelijk van uw inkomsten en gezinssamenstelling.
Aanvullende thuiszorg & logistieke hulp Gebruikersbijdrage per uur bepaald door de dienst, afhankelijk van uw inkomsten en gezinssamenstelling.
Diensten voor oppashulp Gebruikersbijdrage, maximaal € 2,93 per uur.
Diensten voor gastopvang  
Gebruikersbijdrage, maximaal € 2,87 per uur.
Diensten voor thuisverpleging Gebruikersbijdrage, prijs verschilt per dienst.
Drie- en meerlingenhulp  
Gebruikersbijdrage, maximaal € 7,58 per uur + inkomensafhankelijk.

Op de website van de Vlaamse overheid van het agentschap Zorg en gezondheid, kun je alle informatie teruglezen.

Wat is de derdebetalersregeling?

Veel thuisverplegende instanties werken met het derdebetalerssysteem. Jouw zorgverzekering betaalt de rekening voor je thuiszorg en zelf betaal je alleen de eigen bijdrage voor je thuiszorg dienst. Het ziekenfonds waarbij je bent aangesloten betaalt de volledige rekening rechtstreeks aan de zorgverlener. Je hoeft hierdoor geen hoge rekeningen voor te schieten. Meer informatie over de derdebetalersregeling lees je terug op de website van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Bekijk de listings en vind een specialist bij jou in de buurt.

Thuisverpleging