Een opname in een ziekenhuis kan ons allemaal overkomen. Het liefst willen we natuurlijk zo snel mogelijk weer in onze eigen vertrouwde omgeving zijn. Maar in sommige gevallen is het noodzakelijk dat we nog een tijdje extra medicatie, vocht of voeding toegediend krijgen. Wanneer dit gebeurt met hulp van een infuus, noem je dit infuustherapie. Gelukkig is het, dankzij de thuiszorg, mogelijk een infuus aan huis te krijgen. In dit artikel vertellen we je hier alles over.
Wat is infuustherapie?
Bij een infuustherapie krijg je medicijnen, als antibiotica, extra vocht of speciale voeding in vloeibare vorm toegediend via een slangetje en een naald in je lichaam, die verbonden zijn met een zak waar de vloeistof in zit. Door medicatie, vocht en voeding in vloeibare vorm toe te dienen, wordt het beter in je bloed opgenomen. Meestal begint infuustherapie in het ziekenhuis en ga je daarna thuis verder met hulp van de thuiszorg. De thuisverpleegkundige helpt je met het infuus aansluiten, het infuus afkoppelen en het infuus doorspoelen.
Voorbeelden van infuustherapie
Er zijn heel veel verschillende aandoeningen waarbij infuustherapie noodzakelijk kan zijn. We zetten een tweetal voorbeelden op een rij:
- Infuus tegen osteoporose: Osteoporose is de medische term voor botontkalking. Je botten worden brozer en de kans op breuken is groter. Osteoporose kan genetisch bepaald zijn, maar ook ontstaan door een slechte leefwijze of door bepaalde medicijnen. Bij infuustherapie in geval van osteoporose dient de thuisverpleegkundige APD vloeistof toe via een infuus. Dit infuus tegen botontkalking, wordt elke 3, 4 of 6 weken herhaald en duurt 1 tot 2 uur.
- Infuus voor ijzertekort: Een infuus door ijzertekort kan noodzakelijk zijn wanneer je door bijvoorbeeld een ongeluk veel bloed hebt verloren. Ook hartfalen kan bloedarmoede veroorzaken. Meestal wordt een infuus in het ziekenhuis toegediend, maar als herhaling noodzakelijk is, verzorgt ook hier de thuiszorg de infuustherapie aan huis. De frequentie en hoeveelheid wordt altijd bepaald door je behandelend arts.
Vooral bij het langdurig toedienen van antibiotica wordt infuustherapie vaak thuis gegeven. Maar ook bij pijnstilling en palliatieve zorg is infuustherapie aan huis mogelijk.
Wat doe je zelf?
Het beste is alle technische handelingen over te laten aan de thuiszorg verpleegkundige. Bijvoorbeeld de instelling van de snelheid waarmee de medicatie wordt afgegeven door het infuus. De thuisverpleegkundige weet exact hoe het infuus moet worden ingesteld. Probeer je dit zelf, zonder kennis van zaken, dan loop je het risico dat de vloeistof te snel of juist te langzaam je lichaam binnenstroomt. Wel kun je meer praktische zaken zelf controleren als het controleren van de slangen op lekkage of verstopping en bijvoorbeeld de data van de infuuszakken.
Voordelen infuustherapie thuis
Bij infuustherapie aan huis beschik je over de kennis en kunde van een speciaal daarvoor opgeleide thuisverpleegkundige. De thuisverpleging kan voor de aanvoer van de materialen en medicijnen zorgen en zorgt voor het op de juiste manier instellen van de infuuspomp. Dankzij de thuiszorg kun je eerder het ziekenhuis verlaten en word je in je eigen omgeving gemonitord op eventuele complicaties. Een infuuspomp wordt meestal geleverd met een draagtas, zodat je ook in huis gewoon mobiel blijft. Zoek je ook een thuisverpleegkundige voor hulp bij infuustherapie aan huis? Je vindt gemakkelijk een thuiszorgorganisatie in de buurt via de listings op deze website.