Je hebt vast wel eens de van de term palliatieve zorg gehoord. Dit is de benaming voor medische zorg voor mensen die niet meer kunnen genezen. In België leven naar schatting jaarlijks rond de 30000 patiënten die palliatieve zorg ontvangen. Veel mensen lopen met vragen over deze zorgvorm. Waar kun je deze zorg bijvoorbeeld ontvangen en palliatieve zorg; hoe lang kan deze zorg duren? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Wat is palliatieve zorg?
Wanneer palliatieve zorg begint, is voor elke patiënt anders. De zorg kan gestart worden vanaf het moment dat bekend is dat iemand niet meer geneest, maar ook wanneer je aan je laatste levensfase start door ouderdom. Dit noem je de palliatieve fase. De zorg is erop gericht jouw leven in deze fase zo comfortabel en aangenaam mogelijk te houden. Palliatieve zorg bestaat uit vier verschillende fasen:
- Ziekgerichte verzorging: De patiënt ondergaat nog altijd een medische behandeling, maar kan niet meer genezen. Vaak wordt deze fase gecombineerd met symptoombestrijding.
- Symptoomgerichte zorg: Er wordt alles gedaan om de symptomen van de ziekte te verzachten. Naar gelang de ziekte vordert, kunnen de symptomen veranderen.
- Zorg tijdens de stervensfase: Dit zijn de laatste dagen voor het overlijden; de patiënt is nu terminaal. De zorg is nu gericht op het zorg dragen voor een rustig overlijden.
- Nazorg: Er is tijd en ruimte voor gesprekken met de nabestaanden.
Je kunt palliatieve zorg thuis ontvangen, maar palliatieve zorg kan ook in het ziekenhuis worden gegeven, in een zorginstelling of hospice. Ook wanneer je nog niet uitbehandeld bent en het nog niet helemaal zeker is of je nog kunt genezen, is palliatieve zorg al mogelijk. Dit gebeurt in situaties waarbij de kans groot is dat de patiënt binnen 12 maanden komt te overlijden. De zorg die je ontvangt stem je samen met je behandelend arts af. Jouw wensen staan altijd voorop.
Palliatieve zorg; hoe lang?
Hoe lang kan palliatieve zorg eigenlijk duren? Dat verschilt per persoon. Wanneer je ongeneeslijk ziek geboren wordt, start de palliatieve fase al bij de geboorte. Bij mensen met dementie, start de zorg na diagnosticering van dementie. Deze zorgvorm kan dus dagen, weken, maanden of zelfs jaren duren. Wanneer kun je palliatieve zorg dan aanvragen? Dat kan vanaf het moment dat de behandelend arts constateert dat de kans op genezing er niet meer is. Elke inwoner van Vlaanderen heeft recht op Palliatieve zorg.
Palliatieve zorg aanvragen
Er is een heel team hulpverleners betrokken bij de uitvoering van palliatieve zorgverlening. Naast de huisarts en specialist, spelen bijvoorbeeld ook maatschappelijk werkers, mantelzorgers, verpleegkundigen, vrijwilligers en de thuiszorg een grote rol. In Vlaanderen is de palliatieve zorg verdeeld over 15 palliatieve netwerken en samenwerkingsverbanden. Zes op de tien mensen overlijdt in ons land gepland. Een goede coördinatie van deze zorgvorm is dan ook erg belangrijk.
Wil je meer informatie over de werking van palliatieve zorg of over de aanvraagprocedure? Neem dan contact op met een thuiszorgdienst in de buurt. Je vindt een thuiszorgorganisatie door je postcode in te vullen in de listings op onze website.