Thuisverpleging aanvragen? Hoe doe je dat?

09 augustus 2022 · door Tara

Ben je geopereerd en ga je thuis herstellen van je operatie? Dan kan het zijn dat je tijdelijk verpleging aan huis nodig hebt. Ook kun je herstellende zijn van een aandoening en niet in het ziekenhuis verblijven, maar in je eigen woning. In beide gevallen moet je thuisverpleging aanvragen. Thuisverpleging is er voor iedereen die nood heeft aan deskundige verpleging.

Hoe kun je thuisverpleging aanvragen?

Patiënten worden steeds sneller ontslagen uit het ziekenhuis en thuis verder behandeld. Ook blijven oudere mensen langer thuis wonen. Er is dus een stijgende behoefte aan thuisverpleging. Het RIZIV reserveert in 2022 inmiddels 1,9 miljard Euro voor thuiszorg; want thuiszorg wordt gedeeltelijk vergoed. Om voor die vergoeding in aanmerking te komen, moet je wel eerst thuisverpleging aanvragen. Dat kun je op verschillende manieren doen:

  • De arts: Om vanuit de mutualiteit de kosten voor thuisverpleging terug te ontvangen, heb je altijd een voorschrift van je huisarts of behandelend arts nodig. Jouw thuisverpleegster regelt de vergoeding dan rechtstreeks met de mutualiteit. Afhankelijk van het soort verpleging kan er een eigen bijdrage van toepassing zijn.
  • Rechtstreeks: Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de praktijk van de thuisverpleegkundige, een groepspraktijk of een erkende dienst als bijvoorbeeld het Wit-Gele Kruis. De thuisverpleegkundigen helpen je bij de verdere aanvraag, maar ook in dit geval is een voorschrift noodzakelijk. Voor hygiënische zorg is overigens geen voorschrift nodig.
  • Andere zorgverleners: Familieleden, mantelzorgers en andere direct zorgverlenenden, mogen ook thuisverpleging aanvragen.

Bij elke vorm van thuisverpleging, vindt er afstemming plaats tussen de behandelend arts, de thuisverpleegkundige en eventueel andere zorgverleners. Ben je chronisch ziek? Dan kun je aanspraak maken op het forfait voor chronisch zieken vanuit het RIZIV. Het ziekenfonds regelt deze tegemoetkoming automatisch. Is dit niet het geval en denk je wel in aanmerking te komen voor het forfait voor chronisch zieken? Neem dan contact op met je ziekenfonds. Is de maximale indicatie voor thuiszorg bereikt, maar heb je nog thuisverpleging nodig? Neem dan contact op met je huisarts of behandelend arts.

Thuiszorg regelen voor ouders

Worden je ouders al een dagje ouder en kunnen ze wel wat hulp gebruiken? Dan kun je thuiszorg aanvragen voor je ouders. De diensten voor thuiszorg lopen flink uiteen en variëren van poetshulp en hulp bij persoonlijke verzorging tot een verpleegkundige aan huis. Thuiszorg voor je ouders kun je aanvragen via:

  • Ziekenfonds: De dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds waarbij je ouders zijn aangesloten. De medewerkers zijn telefonisch bereikbaar, kunnen thuis langskomen en zijn ook beschikbaar tijdens een zitdag van het ziekenfonds.
  • Gemeente: Via het sociaal huis van de gemeente of het OCMW; het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
  • Huisarts: Zowel voor thuisverpleging als een andere vorm van thuiszorg kan de huisarts je helpen met de doorverwijzing.

Zoals je ziet, hangt het dus af van het soort thuiszorg, naar welke instantie je gaat. Laat je van tevoren goed informeren en bespreek het soort hulp waar je ouders behoefte aan hebben. De verschillende soorten lees je hier terug. Overleg ook goed met je thuisverpleegster welke mogelijkheden er zijn. Je vindt een thuis verpleegkundige in de buurt via de listings op deze website.

Thuisverpleging