Thuiszorg na een operatie

04 april 2023 · door Tara

Het aantal Belgen dat gebruikmaakt van thuiszorg stijgt. Het is dan ook niet voor niets dat het RIZIV, het Belgische Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, bijna 2 miljard voor thuiszorg reserveert in haar begroting. Een groot deel van deze thuiszorg wordt verleend aan mensen die na een operatie of ziekenhuisopname weer naar huis mogen. In dit artikel vertellen we je meer over het ontvangen van thuiszorg na een operatie.

Recht op thuiszorg na operatie

Beland je onverhoopt in het ziekenhuis voor een opname of operatie? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer lekker naar huis. Genezen in je eigen vertrouwde omgeving gaat een stuk sneller, maar soms heb je daar wel wat extra hulp bij nodig. De thuiszorg na een ziekenhuisopname of operatie is er om je te ondersteunen bij je genezingsproces en is voor elke inwoner van België toegankelijk. Afhankelijk van je inkomen bepaal je een gedeelte zelf en de overheid betaalt de rest.

Wie regelt thuiszorg na operatie?

Wil je gebruikmaken van je recht op thuiszorg, dan moet je hier een aanvraag voor indienen. Dat kun je zelf doen, rechtstreeks bij een thuiszorgorganisatie in je buurt; maar ook via de behandelend arts. Voor bijna alle vormen van thuiszorg heb je een voorschrift nodig van je arts. Alleen voor hygiënische zorg is dit niet noodzakelijk. Wil je van thuiszorg genieten zonder voorschrift? Dan kan dit natuurlijk ook, maar dan ontvang je geen vergoeding vanuit de mutualiteit. Heb je familieleden of mantelzorgers om je heen? Ook zij mogen thuiszorg aanvragen.

Soorten thuiszorg na een operatie

Thuiszorg na een heupoperatie zal er anders uitzien dan thuiszorg na een operatie aan je elleboog. In sommige gevallen heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij je dagelijkse hygiëne, in andere gevallen heb je juist een poetshulp nodig na je operatie. De thuiszorg biedt dan ook verschillende diensten, toegespitst op het individu:

  • Gezinszorg en aanvullende diensten: Deze dienst richt zich met name op huishoudelijke hulp in huis. Zo kan de thuishulp je was doen en strijken, een boodschap voor je doen en een maaltijd voor je koken. Lichte persoonlijk verzorgende taken vallen hier ook onder; als je haren en nagels bijhouden of je helpen bij het innemen van je medicijnen.
  • Logistieke hulp: Ontvang je logistieke hulp, dan ontvang je een poetshulp in huis die je helpt met de schoonmaak. Sommige thuiszorgorganisaties helpen ook bij kleine karweitjes in huis zoals een muur schilderen of behangen.
  • Diensten voor oppashulp: Wanneer je tijdens je herstel niet alleen mag zijn, kun je een dienst voor oppashulp inschakelen. In zo’n geval komt er een vrijwilliger bij je thuis die je gezelschap houdt op de afgesproken dagen en tijden.
  • Thuisverpleging: Heb je verwondingen die professioneel verzorgd moeten worden of bijvoorbeeld medicijnen die je moet laten inspuiten tijdens je herstel? Dan staat de thuisverpleegster klaar om je te helpen met medische zorg aan huis.

Wil je meer informatie over de verschillende diensten? Ga dan eerst in gesprek met je huisarts en overleg welke dienst voor jou het meest noodzakelijk is. Een thuiszorgorganisatie in je buurt, kan je helpen bij het aanvragen en uitvoeren van de dienst. Je vindt de dichtstbijzijnde thuiszorgorganisatie, via de listings op deze website.  

Thuisverpleging