Wanneer ga je palliatieve zorg aanvragen?

23 februari 2024 · door Tara

Wanneer we het hebben over palliatieve zorg, denken veel mensen aan kortdurende zorg voor mensen die in de terminale fase van hun leven zijn. Maar palliatieve zorg omvat veel meer dan de zorg voor mensen tijdens de stervensfase. In dit artikel vertellen we meer over de voordelen van deze bijzondere zorgvorm en vanaf wanneer je als patiënt palliatieve zorg kunt aanvragen.

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is de benaming voor bijzondere zorg in verschillende situaties. Wanneer de diagnose is uitgesproken dat je niet lang meer te leven hebt, kan palliatieve zorg worden ingezet. Het doel is om je laatste levensfase zo comfortabel als mogelijk voor je te maken. Maar palliatieve zorg kan ook worden ingezet wanneer je ongeneeslijk ziek bent verklaard, nog niet uitbehandeld bent en de levensverwachting onbekend is. In beide gevallen wordt de zorg gericht op symptoom- en pijnbestrijding, met als doel de klachten te verlichten.

Voordelen van palliatieve zorg

Omdat deze zorgvorm niet gericht is op genezing, kun je jezelf afvragen waarom je er überhaupt gebruik van zou maken. Toch biedt palliatieve zorg een aantal belangrijke voordelen:

  • Minder angst: Wanneer je ongeneeslijk ziek bent verklaard, weet je dat je gaat sterven. Dit gegeven maakt de meeste mensen angstig, neerslachtig en somber. Doodgaan roept een hoop vragen op. Samen met de behandelend arts, thuisverpleegster, mantelzorger en naasten, is er nu alle rust, ruimte en tijd om hierover te praten en antwoorden te krijgen. Door hier open over te communiceren vermindert de angst en neerslachtigheid.
  • Minder ziekenhuisbezoek: Palliatieve zorg aan huis, betekent minder reizen naar het ziekenhuis, minder wachten in wachtruimtes en zorg ontvangen in je eigen vertrouwde omgeving. Voor de meeste mensen is het een verademing gewoon thuis te kunnen blijven.
  • Hogere levenskwaliteit: Omdat pijn, misselijkheid, kortademigheid en angsten afnemen, verhoogt de kwaliteit van leven. Ook andere, bijkomende, stressklachten verminderen. De patiënt gaat beter slapen en voelt zich een stuk rustiger.
  • Beter voorbereiden: Samen met de hulpverleners kan er gesproken worden over de laatste wensen van de patiënt en kunnen er keuzes gemaakt worden over bijvoorbeeld palliatieve sedatie, euthanasie, het maken van een wilsverklaring of een niet-behandelbeslissing.

Niet alleen de patiënt, ook de naaste omgeving heeft voordeel van palliatieve zorg. Er is een professional om mee te praten. Zowel over de praktische zaken als over de emotionele kant.

Vanaf wanneer palliatieve zorg aanvragen?

Het moment waarop palliatieve zorg wordt aangevraagd, gaat altijd in overleg met je behandelend arts, de thuiszorgorganisatie of specialist. Zodra bekend is dat er sprake is van een ongeneeslijke ziekte kan al gestart worden met gespecialiseerde palliatieve zorg. Zoals gezegd is dit moment voor iedereen verschillend. Sommige baby’s worden geboren met een ongeneeslijke ziekte, andere mensen ontvangen palliatieve zorg op het moment dat dementie geconstateerd wordt of bijvoorbeeld wanneer er besloten wordt te stoppen met chemotherapie. 

Iedereen in België heeft recht op palliatieve zorg. Wil je meer weten over de zorg inhoudelijk? Ga dan eens in gesprek met een thuiszorgorganisatie uit je buurt die je vindt door je postcode in te voeren op de startpagina van deze website.

Palliatieve zorg