Er zijn heel wat verschillende situaties te bedenken waarbij je extra zorg in huis kunt gebruiken. Bijvoorbeeld na een bevalling of operatie in het ziekenhuis, maar ook wanneer je al wat ouder bent en niet meer alles zelf kunt doen. Voor iedereen die thuis zorg nodig heeft, bestaat de dienst thuiszorg. In dit artikel bekijken we voorbeelden waarbij je recht hebt op deze thuiszorg.
Wanneer heeft iemand recht op thuiszorg?
Elke inwoner van België heeft recht op thuiszorg wanneer er nood is aan hulp in huis. De diensten lopen uiteen van verpleegkundige thuiszorg, hulp in het huishouden tot bijvoorbeeld oppashulp. Om vast te stellen welke soort hulp je nodig hebt, krijg je na de aanvraag voor thuiszorg een medewerker over de vloer die een sociaal onderzoek uitvoert. Na het bepalen van de zorgbehoefte wordt vervolgens vastgesteld welke hulp je gaat ontvangen en voor hoeveel uur je recht hebt op thuiszorg. Dit verschilt per situatie en gezinssamenstelling. Ook wordt er gekeken naar de eventuele hulp die je al ontvangt van bijvoorbeeld mantelzorgers.
Verschillende voorbeelden van thuiszorg
Zoals gezegd zijn er heel veel situaties te bedenken waarbij thuiszorg noodzakelijk is. We zetten een aantal voorbeelden op een rij:
- Recht op thuiszorg na operatie: Ziekenhuis verblijven worden steeds korter. Dit gebeurt niet enkel om de druk op de ziekenhuizen te ontlasten, maar ook omdat mensen thuis sneller genezen. Na een ontslag uit het ziekenhuis kan het zijn dat je thuis nog zorg nodig hebt. Ben je
aan het revalideren of nog bezig te herstellen? Dan heb je recht op thuisverpleging. Zo ontvang je alsnog professionele medische hulp, maar dan thuis. - Recht op thuiszorg na bevalling: De eerste weken nadat je bevallen bent, is hulp in huis hard nodig. Gelukkig heb je recht op niet medische hulp in huis. De thuiszorgmedewerker helpt je bijvoorbeeld met
poetswerk in huis, het opmaken van je bed, boodschappen doen, wassen, strijken en eten koken. Maar ook met de ontvangst van je kraambezoek.
Daarnaast helpt de thuiszorgmedewerker je met de verzorging van je baby. Zo kun je in alle rust wennen aan je nieuwe baby zonder je druk te hoeven maken om het huishouden. - Senioren thuiszorg: Voor senioren is het belangrijk zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen en pas naar een woonzorgcentrum te verhuizen als het echt niet anders kan. Gelukkig biedt de thuiszorg een uitgebreid aanbod aan diensten. Zo kun je thuisverpleging ontvangen, hulp krijgen bij je persoonlijke verzorging, maar ook hulp in het huishouden behoort tot de mogelijkheden. Heb je behoefte aan gezelschap? Dan kun je de oppashulp inschakelen. Vrijwilligers komen dan op afgesproken dagen en tijden langs, waardoor je niet continu alleen thuis zit.
Heb je thuiszorg nodig? Neem dan altijd eerst contact op met je ziektekostenverzekering over de kosten. Het grootste deel wordt terugbetaald door je zorgverzekering, maar je betaalt altijd een eigen bijdrage. De eigen bijdrage is afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Wil je weten wat de thuiszorg voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met een thuiszorgorganisatie uit je buurt, die je kunt vinden via de listings op deze website.