Wanneer heb je nierdialyse nodig?

13 mei 2024 · door Tara

De nieren zorgen voor het verwijderen van stoffen uit ons lichaam waar het lichaam niets meer mee kan. Dit zijn afvalstoffen en stoffen waarvan we teveel hebben, zoals zouten en vocht. Ook spelen onze nieren een rol bij het reguleren van de bloeddruk. Goed werkende nieren zijn dus van levensbelang. Wanneer hebben mensen dan nierdialyse nodig? Je leest er alles over in deze blog.

Wanneer is nierdialyse noodzakelijk?

Elke mens heeft 2 nieren. Toch kunnen we leven met slechts 1 nier. Maar dan moet die nier het wel goed doen. Als je nieren niet meer goed werken, hopen de afvalstoffen zich namelijk op in je lijf. Je vergiftigt dan je eigen lichaam en moet medische hulp inschakelen. Bij een werking van minder dan 10%, heb je nierdialyse nodig. Maar wat is nierdialyse? Bij een nierdialyse neemt een kunstmatige nier de nierfunctie tijdelijk over om je bloed te filteren.

Hoe werkt een nierdialyse behandeling?

Er zijn 2 verschillende manieren om te dialyseren. Welke manier geschikt is voor jou, wordt in overleg met de behandelend arts besloten. Elke behandeling heeft zijn voor- en nadelen:

  • Hemodialyse: Voor deze behandeling ga je 3 tot 4 x per week gedurende gemiddeld 4 uur naar het ziekenhuis of dialysecentrum. Het hemodialyseapparaat wordt aangesloten op een shunt in de arm, waarna afvalstoffen worden verwijderd en het gefilterde bloed weer terug het lichaam in gaat.
  • Peritoneaaldialyse: Deze nierdialyse kan thuis uitgevoerd worden. In plaats van een hemodialyseapparaat, filtert bij deze techniek het buikvlies je bloed. Een andere naam is dan ook buikdialyse. Via een katheter laat je speciale vloeistof in de buikholte lopen. Het buikvlies filtert vervolgens de afvalstoffen. De verzadigde vloeistof moet je 4 of 5 x per dag vervangen.

Het antwoord op de vragen: “Nierdialyse hoe vaak?” en “Nierdialyse hoe lang?”, hangt dus af van je persoonlijke situatie. In een ziekenhuis of dialysecentrum, kom je op vaste dagdelen, waarbij je ‘s nachts langer gedialyseerd kunt worden dan overdag. Thuisdialyse is flexibeler, waarbij je zelf er voor kunt kiezen om vaker te dialyseren.

Nierdialyse bij ouderen

In België wonen ongeveer 7.000 dialysepatiënten. Twee derde van deze patiënten is boven de 65 jaar oud. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren alleen maar toeneemt vanwege de vergrijzing. Gelukkig is het voor veel patiënten mogelijk om met hulp van de thuiszorg verpleegkundige de nierdialyse aan huis uit te voeren. Daarbij kunnen tegenwoordig zowel peritoneaaldialyse als hemodialyse thuis worden uitgevoerd. Vooral voor oudere mensen die minder mobiel zijn is dit een uitkomst.

Levensverwachting bij nierdialyse

Omdat nierdialyse niet de volledige functie van de nieren overneemt, blijft de levensverwachting voor dialysepatiënten beperkt. Jaarlijks komen 1 op de 6 nierdialysepatiënten te overlijden. Patiënten die starten op een leeftijd tussen de 45 en 65 jaar, komen binnen 5 jaar te overlijden. Alleen een niertransplantatie kan dit voorkomen. In België staan momenteel bijna 1200 patiënten op de wachtlijst. De wachtlijst duurt gemiddeld 2 tot 4 jaar.

Is er bij jou zelf, of in je omgeving, nierfalen gediagnosticeerd en is thuisdialyse een optie? Bespreek dan met een thuiszorgorganisatie wat ze voor jou kunnen betekenen. De dichtstbijzijnde thuiszorginstantie, kun je vinden via de listings op de startpagina van deze website.

Thuisverpleging