Bij het ouder worden, wordt ook het kraakbeen tussen onze gewrichten dunner, net als de gewrichtsvloeistof tussen de gewrichten. Dit is een volkomen natuurlijk verschijnsel, waar we niet aan ontkomen. Het gevolg is dat we minder makkelijk bewegen, wat onze dagelijkse handelingen kan bemoeilijken. Een ergotherapeut kan hierbij helpen. Wat doet een ergotherapeut bij ouderen? Je leest er alles over in deze blog.
Wat is een ergotherapeut eigenlijk?
Een ergotherapeut is een paramedicus, net zoals een fysiotherapeut, kinesist en een logopedist. Het is een beschermd beroep en erkend door de FOD-Volksgezondheid. Ergotherapie is erop gericht om mensen te helpen hun dagelijkse activiteiten weer te kunnen uitvoeren, wanneer dit niet meer goed lukt. Hierbij kun je denken aan jezelf wassen, aan- en uitkleden, koken, schoonmaken en fietsen bijvoorbeeld. Een zelfstandige ergotherapeut kan worden ingezet tijdens een revalidatieproces, voor oudere mensen, maar ook bij een lichamelijke of psychische aandoening. Een ergotherapeut kan aan huis komen, een eigen praktijk hebben, in een ziekenhuis werken, in een verpleeghuis, revalidatiecentrum of in de gehandicaptenzorg.
Wat doet een ergotherapeut bij ouderen?
Wat een ergotherapeut doet bij ouderen, zal afhangen van de omstandigheden en verschillen per persoon. Wanneer je nog zelfstandig woont en werkt, zien je dagelijkse activiteiten er anders uit dan wanneer je bijvoorbeeld in een rusthuis woont. In de basis kun je de hulp van een ergotherapeut als volgt indelen:
- Onderzoek: De meeste mensen worden door hun behandelend arts of specialist doorverwezen naar de ergotherapeut. Bij ouderen die zelfstandig wonen, zal de therapeut aan huis komen om een analyse te maken van de individuele behoefte, de beperkingen en mogelijkheden. Wat gaat er nu moeilijk of minder goed, waar wil je verbetering in zien en hoe kan dit gerealiseerd worden.
- Behandelplan: Op basis van het onderzoek, wordt een persoonlijk behandelplan opgestart. Hierin wordt benoemd op welke manier de vaardigheden verbeterd kunnen worden, of er eventueel aanpassingen in huis noodzakelijk zijn en welke familieleden of mantelzorgers betrokken moeten worden in het behandelplan.
Het uitgangspunt is altijd om zo lang mogelijk mobiel en zelfstandig te blijven kunnen functioneren. Dit kan met behulp van bewegingsoefeningen en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Zo kun je bijvoorbeeld je veters op een andere manier leren strikken of je boterham met je andere hand leren smeren. Ook het inzetten van hulpmiddelen zoals een douchestoel of rollator, en aanpassingen in huis, zoals de installatie van een traplift, kunnen opgenomen worden in het behandelplan.
Wat doet een ergotherapeut in een rusthuis?
Er zijn ook ergotherapeuten die werkzaam zijn in een rusthuis. De insteek van de therapie blijft hier hetzelfde, maar in een rusthuis krijgt de ergotherapeut eerder te maken met cliënten die lijden aan een chronische aandoening. Denk aan Alzheimer of Parkinson bijvoorbeeld. In deze therapieën zal dan ook aandacht worden besteed aan het trainen van cognitieve vaardigheden. Ook zal er overleg zijn met de verpleegsters en zorgkundigen, om zo het behandelplan tijdig te kunnen aanpassen indien noodzakelijk.
Ben je benieuwd wat een ergotherapeut voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan eens contact op voor een kennismaking met een zorgprofessional uit de buurt. Die vind je door het intoetsen van je postcode op de startpagina van deze website.