Wat doet het RIZIV in België precies?

20 september 2022 · door Tara

Je hebt vast wel eens de naam Riziv in België horen vallen. De betekenis van de afkorting Riziv staat voor “Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsuitkering”. De naam doet vermoeden dat je hier terecht kunt voor een uitkering bij (langdurige) ziekte en invaliditeit, maar het Riziv doet veel meer. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Het Riziv België

Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsuitkering is een overheidsinstantie die valt onder de Minister van Sociale Zaken. Ze beheert de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen; de zogenaamde GVU. Onder dit beheer valt een breed takenpakket waar het Riziv dagelijks mee bezig is:

  • Controle: Ziekenfondsen worden door sociaal inspecteurs gecontroleerd op een correcte naleving van de GVU verzekering. Ook zorgverleners en burgers worden gecontroleerd om sociale fraude te bestrijden. De dienst sociale controle bestrijdt bijvoorbeeld onterecht ontvangen uitkeringen en gaat zwartwerken tegen.
  • Vergoedingen: Elk jaar bepaalt het Riziv de hoogte van de vergoedingen voor geneeskundige hulp en de terugbetaling hiervan. Geneeskundige middelen vallen ook onder deze tariefafspraken.
  • Uitkeringen: De hoogte en voorwaarden van een Riziv uitkering bij arbeidsongeschiktheid vallen ook onder het beheer. Hierbij kun je denken aan uitkeringen bij ziekte, een ongeval, vaderschap en moederschap en adoptie.
  • Informeren: Het Riziv adviseert en informeert zorgverleners over het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige zorg. Het doel is om de zorg blijvend te optimaliseren, zodat elke inwoner van België geniet van de juiste zorg.

In dit filmpje worden alle taken nog eens kort uitgelegd. Jaarlijks beheert het Riziv een bedrag van gemiddeld 39 miljard Euro. De zorg is mensenwerk. Dit betekent dat er ook wel eens fouten gemaakt kunnen worden. Hiervoor heeft het Riziv een speciaal fonds voor medische ongevallen.

De Riziv nomenclatuur

Breng je een bezoek aan de huisarts, tandarts of andere zorgverlener? Dan heb je recht op een Riziv terugbetaling. De bedragen van de, gedeeltelijke of volledige, vergoedingen worden elk jaar gepubliceerd in het Belgische Staatsblad en kun je online terugvinden. Een andere naam voor deze lijst met vergoedingen is de nomenclatuur. Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsuitkering bepaalt de hoogte van de terugbetaling.

Terugbetaling door ziekenfonds

Wil je weten hoeveel geld je retour ontvangt? Dan heb je een factuur of getuigschrift nodig van je apotheek of zorgverlener. Hierop staan de medische handelingen die verricht zijn en eventuele voorgeschreven medicijnen benoemd, samen met een nomenclatuurcode. In de databank “Nomensoft”, kun je het bedrag terugvinden waar je recht op hebt. Ben je aangesloten bij een ziekenfonds dat rechtstreeks aan de zorgverlener uitkeert, dan betaal je enkel nog het remgeld of persoonlijk deel aan je zorgverzekeraar.

Vragen staat vrij

Het zorgstelsel met al haar vergoedingen zit best gecompliceerd in elkaar. Elke situatie is anders en de vergoedingen waar je recht op hebt ook. Heb je vragen, of wil je meer informatie? Dan is het Riziv bereikbaar via het Service Center Gezondheid. Voor specifieke vragen over thuisverpleging of een andere vorm van thuiszorg, neem je contact op met de thuisverpleging uit je buurt die je kunt vinden via de listings op deze website.

Thuisverpleging