Wat is ambulante zorg?

05 juni 2024 · door Tara

Je hebt het woord vast weleens voorbij horen komen: “Ambulant”. Maar wat is de betekenis van dit woord eigenlijk en wat bedoelen mensen wanneer ze het hebben over “ambulante zorg”? In deze blog zoeken we uit wat er bedoeld wordt met ambulante zorgen in de breedste zin van het woord. Wil je antwoord op de vraag: “Wat is ambulante zorg?” Je leest het in deze blog.

Wat is ambulante zorg precies?

Het woord ambulant komt uit het Latijn en betekent letterlijk: “Zij lopen”. Een ambulante hulpverlener is dan ook iemand die zichzelf letterlijk verplaatst en niet gebonden is aan een locatie. Wanneer je dit in een zorgcontext plaatst, bedoelen we dat de patiënt, of zorgbehoevenden, hulp ontvangt op een andere locatie dan in een ziekenhuis of zorginstelling. In het geval van de thuisverpleging, ontvangt de cliënt bijvoorbeeld de zorg aan huis. Een andere benaming voor ambulante zorg is “extramurale zorg". Met extramuraal wordt verwezen naar het ontvangen van zorg buiten de muren van een zorginstelling.

Voor wie is ambulante zorg geschikt?

Naast thuisverpleging, zijn er veel meer situaties te bedenken waarbij iemand hulp ontvangt op een andere locatie door een specialist, huisarts of andere zorgverlener. Ambulante zorg is geschikt voor iedereen die zorg nodig heeft, maar wel in staat is om zichzelf te verplaatsen. We geven enkele voorbeelden:

  • Poliklinische hulp: Mensen met een depressie, angstklachten, ADHD of een verslaving, kunnen naar de polikliniek van een ziekenhuis om hier een behandeling te krijgen, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende therapieën.
  • Dagbesteding: Mensen met psychische problemen, ouderen of kinderen en volwassenen met een beperking, kunnen gebruikmaken van de dagbesteding om zo alsnog structuur en zingeving aan hun bestaan te geven.
  • Gezinszorg: Wanneer het binnen een gezin allemaal niet meer soepel verloopt, kan er een ambulante pedagogische hulpverlener worden ingeschakeld. Zo kan er samen worden gekeken naar opvoedkundige problemen en wordt er hulp geboden bij het opvoeden.

Ambulante zorg is dus voor iedereen die zorg nodig heeft, maar niet in een zorginstelling verblijft. Iedereen die gebruikmaakt van ambulante zorg, doet dit thuis, of tijdens een bezoek aan een locatie, zonder opname of overnachting. 

Ambulante zorg en de verzekering

De ambulante kosten die voor het ontvangen van ambulante zorg worden gemaakt worden in principe vergoed vanuit de zorgverzekering. Maar niet alle ambulante zorgen komen voor vergoeding in aanmerking. Onder ambulante zorgen worden kosten verstaan die gemaakt worden voor bijvoorbeeld het maken van een scan of echo, een bezoek aan de kinesist en medicijnen bij de apotheek. Is er een recente ziekenhuisopname geweest? Dan wordt de bijkomende ambulante zorg terugbetaald via de hospitalisatieverzekering. Voor thuiszorg worden de rekeningen bijna altijd via de derdebetalersregeling geregeld. Zo hoef je geen hoge bedragen voor te schieten.

Zoals je leest, zijn er veel verschillende vormen van ambulante zorg, maar ook van ambulante zorgkosten. Wil je weten of je voor thuiszorg in aanmerking komt, met daarbij behorende vergoeding? Informeer dan eens bij een thuiszorgorganisatie in de buurt, die je kunt vinden via de listings op deze website.

Thuisverpleging