Wat is bloeddrukverlagende voeding?

30 november 2023 · door Tara

Wanneer je last hebt van een te hoge bloeddruk roept iedereen direct dat je moet stoppen met het toevoegen van zout. Maar wist je dat er op voedingsgebied veel meer mogelijkheden bestaan om je bloeddruk te verlagen? Er bestaat zelfs een speciaal bloeddrukverlagend dieet! In dit artikel bekijken we welke voedingsmiddelen vallen onder de zogenaamde bloeddrukverlagende voeding.

Een hoge bloeddruk en de oorzaak

Vanaf ons 40e levensjaar lopen we allemaal de kans om hypertensie te krijgen, ofwel; een hoge bloeddruk. In België zijn zelfs minstens 2,5 miljoen mensen met een hoge bloeddruk, alleen weet lang niet iedereen dat ze dit hebben. Andere oorzaken voor hypertensie zijn: ongezonde voeding, roken, alcohol, overgewicht en langdurige stress. Naast een ongezond leefpatroon en leeftijd, kan een te hoge bloeddruk ook erfelijk bepaald zijn of ontstaan door, een andere, onderliggende aandoening of medicijnen. Een hoge bloeddruk geeft bij de meeste mensen bijna geen klachten.

Effect van bloeddrukverlagende voeding

Met een te hoge bloeddruk beschadigen de bloedvaten in je lijf. Hierdoor loop je een grotere kans op een herseninfarct, hartfalen, beschadigingen aan het netvlies van de ogen en nierproblemen. Gelukkig kun je jouw bloeddruk verlagen met bloeddrukverlagende voeding. We geven een aantal voorbeelden:

  • Dash-dieet: Het Dash-dieet staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension. Dit dieet werd in Amerika ontwikkeld door de National Institutes of Health en heeft bewezen de bloeddruk te verlagen. Het dieet is gebaseerd op natuurlijke bloeddrukverlagende voeding zoals veel groenten en fruit, volkoren graanproducten, magere melkproducten, noten, peulvruchten, vis, zaden en mager vlees. Daarnaast gebruik je zo min mogelijk verzadigde vetten, rood vlees, zout en suiker.
  • Gefermenteerde zuivelproducten: Gefermenteerde zuivel bevat vitamine K2. Deze vitamine helpt de bloeddruk gezond te houden. Producten als kefir, rauwmelkse kazen en rauwmelkse yoghurt bevatten veel vitamine K2.
  • Kalium: Door veel kaliumrijke groenten en fruitsoorten te eten, wordt het mineraal natrium sneller en gemakkelijker afgebroken. Kaliumrijke groenten en fruitsoorten zijn bijvoorbeeld bananen, zoete aardappels, bladgroenten, avocado’s, sinaasappels, abrikozen en peulvruchten.
  • Vette vis: Vissoorten als zalm, haring, makreel en tonijn zitten bomvol omega-3 vetzuren en de vetzuren DHA en EPA. Dit trio zorgt er samen voor dat je 35% minder kans hebt om een hoge bloeddruk te krijgen.
  • Rode bieten: Nitraten werken bloeddrukverlagend. Door dagelijks een glas rode bietensap te drinken, verlaag je de kans op een te hoge bloeddruk. Belangrijk is wel om geen gebruik te maken van het sap van gekookte bieten. Nitraat lost namelijk op in water. Biologisch sap, of zelf bietjes persen is het beste.

Voordat je zelf aan de slag gaat met het samenstellen van je persoonlijke bloeddrukverlagende dieet, is het verstandig gebruik te maken van een professional. Een diëtist bijvoorbeeld kan je voedingsadviezen geven bij een hoge bloeddruk. Ook de thuiszorg kan je helpen met het geven van dieetadviezen en het omgaan met een te hoge bloeddruk. Stop nooit zomaar met eventueel voorgeschreven medicijnen, zonder overleg met je behandelend arts.

Wil je meer hulp of informatie? Maak dan eens een afspraak met een thuiszorgorganisatie uit de buurt die je kunt vinden via de listings op deze website.

Hypertensie