Wat is een stoma en stomazorg?

15 maart 2021 · door Mete

In België beschikken ongeveer 13000 mensen over een stoma. Een stoma is een opening in de buik waar je darm of blaas naartoe geleid wordt. Vanuit deze kunstmatige opening verlaat urine en ontlasting je lichaam. Dit kan tijdelijk noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld je darmen rust te geven na een operatie, maar ook permanent.

Omdat een stoma geen sluitspier heeft, wordt de urine en ontlasting opgevangen in speciale opvangzakjes. Deze zakjes zijn geur- en luchtdicht. De zakjes vervang je zelf 1 tot 2 keer per dag. De stoma wordt bevestigd met een stomaplaatje. Er zijn 3 verschillende soorten stoma’s:

  1. Een Colostostoma: Hierbij wordt de dikke darm ontlast en omgeleid.
  2. Een Ileostoma: Hierbij wordt de dunne darm ontlast en omgeleid.
  3. Een Urostoma: Hierbij wordt de blaas ontlast en omgeleid.

Daarnaast zijn er 2 verschillende systemen:

  1. Eendelig systeem: Het stomaplaatje zit rechtstreeks aan het opvangzakje vast.
  2. Tweedelig systeem: Het opvangzakje klik je afzonderlijk vast aan het stomaplaatje.

Waarom stomazorg aan huis?

Na de operatie leer je in het ziekenhuis hoe je moet omgaan met je nieuwe stoma. Maar eenmaal thuis ziet je leven er natuurlijk anders uit dan in een ziekenhuis. Ook is je eetpatroon thuis anders. Bovendien kun je nog een hoop vragen hebben.

Gelukkig kan de speciale stomaverpleegkundige bij je thuiskomen om extra stomazorg te bieden. Een verpleegkundige is er voor het aanleren van de omgang met je stoma. Je kunt bij de stomaverpleegkundige terecht met vragen als:

  • Hoe verzorg ik de huid rondom mijn stoma?
  • Wat kan ik doen tegen nare geurtjes, geluid en gasvorming?
  • Welke sport kan ik beter vermijden?
  • Kan ik douchen zonder mijn stoma?
  • Moet ik nu een speciaal dieet volgen?
  • Hoe ga ik om met stomazorg complicaties?

Door de juiste instructie en begeleiding, zowel in het ziekenhuis als in de thuisomgeving, wen je sneller aan jouw nieuwe leven met een stoma. Ook is er veel voorlichting over stomazorg beschikbaar via de lotgenoten vereniging Stoma Ilco. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een bezoek aan huis te ontvangen van een ervaren stomadrager en informatie te verkrijgen over de verschillende stomamaterialen.

De kosten voor stomazorg

Voor de aanschaf van je stomazorg materialen ontvang je van de behandelend arts een voorschrift. De bandagist geeft voor 3 maanden stomamaterialen mee. Deze worden betaald volgens de derdebetalersregeling. Je betaalt enkel het remgeld.

Op de website van de overheid lees je hier alles over terug. Hier vind je ook de lijst met voor vergoeding aangenomen artikelen. Welke stomamaterialen voor jou het meest comfortabel zijn, bepaal je het beste in overleg met je arts, stomaverpleegkundige en bandagist. In de tabel hieronder zie je enkele gemiddelde prijsvoorbeelden:

Type opvangmateriaal Gemiddelde prijs
Opvangzakjes 1-delig systeem Vanaf € 97,30 voor 30 stuks
Opvangzakjes 2-delig systeem Vanaf € 73,93 voor 30 stuks
Stomaplaatjes 2-delig systeem Vanaf € 43,46 voor 30 stuks

Ook op onze website vindt u informatie over de kosten van thuiszorg. Daarnaast kunt u ook op zoek naar een specialist bij u in de buurt.

Thuisverpleging Stomazorg