Wat is wondroos?

15 november 2024 · door Tara

We hebben allemaal weleens last van een muggenbult die we maar open blijven krabben of een sneetje in onze vingers die we steeds openhalen. Op zich geen probleem, maar bij wondjes die slecht genezen, kunnen bacteriën naar binnen dringen. Een ziekte die hierdoor kan ontstaan is wondroos. Wat is wondroos precies en hoe herken je het? Je leest er alles over in deze blog.

Wat is wondroos?

Wondroos krijg je wanneer je huid ontstoken raakt door bacteriën. Hoe krijg je wondroos? Wanneer je huid beschadigd is, krijgen bacteriën de kans zich naar binnen te dringen. Bij wondroos zijn dit meestal de streptokok of de stafylokok bacterie. Al bij een lichte beschadiging kan wondroos optreden, zoals een insectenbeet, puistje, schimmel tussen de tenen, eczeem of een simpel wondje. Bij wondroos kunnen zowel de bovenste huidlagen als het onderliggende vetweefsel worden geïnfecteerd. Deze infectie komt het meest voor op armen, benen en in het gezicht. Overigens is de plek waar de bacterie de huid binnendringt niet per se de plek waar de wondroos zichtbaar wordt. Zo kan er wondroos aan een been ontstaan door voetschimmel.

Symptomen van wondroos

Wondroos is besmettelijk, al komt een besmetting niet vaak voor. Besmetting ontstaat door huid op huid contact, bijvoorbeeld wanneer je tegen elkaar aan in bed slaapt. Maar dan moet de huid van de contactpersoon ook beschadigd zijn. Je herkent wondroos aan de volgende symptomen:

  • Gezwollen huid: De huid rondom de verwonding wordt rood en zwelt op.
  • Pijn: De rode plek doet pijn en de huid voelt warm aan.
  • Blaren: Er kunnen blaren of blaasjes gevuld met pus op de rode huid ontstaan.
  • Koorts: Wondroos gaat vaak gepaard met koorts, rillerigheid en algehele malaise. Je kunt er ook misselijk van worden en gaan overgeven.
  • Lymfeklieren: De lymfeklieren die het dichtste bij de wondroos liggen, kunnen opzwellen. Bij wondroos in het been kunnen bijvoorbeeld de lymfeklieren in je liezen opzwellen. Bij wondroos in het gezicht, zijn dat de lymfeklieren in de hals.

Door wondroos kunnen de lymfevaten beschadigd raken, waardoor lymfoedeem kan ontstaan. Vooral bij wondroos aan een been, kun je dan een gezwollen been krijgen. Onze lymfevaten zorgen juist voor een bescherming tegen infecties. Bij een beschadiging van de lymfevaten, ontstaat de kans dat er opnieuw wondroos optreedt, al krijgen de meeste mensen maar één keer in hun leven deze infectie.

Herstelperiode van wondroos

De meeste mensen herstellen binnen een week van wondroos. Er worden antibioticum pillen voorgeschreven om tegen de bacterie te vechten en is de infectie te ernstig? Dan volgt een behandeling met een antibioticum via een infuus in het ziekenhuis. Je huid gaat vervellen en de zwelling neemt af. Bij wondroos aan het been, kan de zwelling nog enige tijd aanhouden. Hiervoor worden dan zwachtels of steunkousen geadviseerd.

Wondroos bij ouderen

Iedereen kan wondroos krijgen, maar bij ouderen is de kans op wondroos groter dan bij jongeren. Dit heeft te maken met een verminderde mobiliteit en een verlaagd immuunsysteem. Wanneer de infectie niet tijdig wordt behandeld, kan dit leiden tot bloedvergiftiging en nierontsteking. Hierdoor kan wondroos zelfs dodelijk zijn. Het is dus belangrijk om bij een vermoeden van wondroos, altijd direct de huisarts in te schakelen. Wil je meer weten over de behandeling van deze infectieziekte? Informeer dan eens bij een thuiszorgorganisatie in de buurt, die je kunt vinden via de listings op deze website.

Thuisverpleging