Uit de laatste Eurotrak studie van 2021 blijkt meer dan de helft van alle Belgen, tussen de 65 en 74 jaar en ouder, aan een vorm van gehoorverlies te lijden. Het gekke is, dat slechts 34% van deze groep mensen daadwerkelijk een hoortoestel aanschaft. De rest loopt dus rond met een verminderd gehoor. Hoogste tijd dus om meer aandacht te besteden aan het hoorapparaat. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: “Wat kost een gehoorapparaat?”.
Redenen aanschaf van een hoortoestel
Wanneer heb je daadwerkelijk een gehoorapparaat nodig? Bij een afname van je gehoor van 35 decibel of meer, is een gehoorapparaat verstandig. Deelname aan het verkeer wordt gevaarlijk wanneer je bijvoorbeeld andere weggebruikers minder goed hoort. Ook is het bijzonder vermoeiend om niet goed te kunnen horen wat anderen zeggen. Bovendien verslechtert je gehoor nog meer, wanneer je het niet een handje helpt. Daarnaast verklein je de kans op dementie met 8% en verminder je de kans op evenwichtsstoornissen.
Wat kost een gehoorapparaat gemiddeld?
Een gehoorapparaat heeft in België een gemiddelde prijs van € 1600,- euro. Dat is een flink bedrag. De prijs hangt af van het type gehoorapparaat, de functie en het aantal decibels wat je nodig hebt. Gelukkig heeft elke Belg recht op gedeeltelijke terugbetaling van het hoorapparaat volgens de richtlijnen van het RIZIV. Die zijn als volgt:
- De audicien: Een hoortoestel wordt enkel gedeeltelijk vergoed wanneer deze wordt aangemeten door een erkende hoorspecialist; de audicien. Je bent door een neus-, keel- en oorspecialist doorverwezen naar de audicien.
- Decibel: Je hoort minimaal 40 decibel minder met het oor, of beide oren, waarvoor je een hoorapparaat krijgt aangemeten. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kom je ook in aanmerking bij een lager aantal decibellen gehoorverlies.
- Gehoorwinst: Dankzij het gehoorapparaat gaat je gehoor met minimaal decibel omhoog, de zogenaamde gehoorwinst.
- Toestemming: De audicien die je gehoor heeft getest, vraagt om goedkeuring van de behandelend arts. De arts moet toestemming verlenen zodat jij voor een bijdrage in aanmerking komt.
- Erkenning: Het type hoorapparaat moet terugkomen in de door de RIZIV erkende lijst van hoortoestellen.
Elke vijf jaar kom je opnieuw in aanmerking voor een vergoeding. Ook hier geldt een uitzondering voor mensen onder de 18 jaar oud. Zij hebben elke drie jaar recht op een vergoeding.
Op stap voor een gehoorapparaat
Je hebt alle stappen doorlopen en hebt toestemming van de behandelend NKO-arts. Maar waar kun je nu terecht om je gehoorapparaat te kopen? Er zijn veel verschillende aanbieders en om voor vergoeding in aanmerking te komen kies je in elk geval een erkende audicien. Daarnaast is het belangrijk dat je naar een audicien gaat die het type hoortoestel aanbiedt waar jouw voorkeur naar uitgaat. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een onzichtbaar gehoorapparaat (het in-het-oor hoorapparaat), een achter-het-oor hoorapparaat, een hoorapparaat met bluetooth, oplaadbare gehoorapparaten of andere technische aspecten. Welk soort gehoorapparaat het beste bij jou past, bepaal je in overleg met de audicien.
Wil je meer informatie over een gratis gehoortest, of hulp bij het doorlopen van de stappen om een gehoorapparaat aan te schaffen? Informeer dan eens bij een thuisverpleegorganisatie in de buurt. Die vind je gemakkelijk via de listings op deze website.