Wat moet je doen bij een lage bloeddruk?

30 september 2024 · door Tara

We hebben allemaal weleens gehoord van een te hoge bloeddruk en de gevaren hiervan op onze gezondheid. Maar over een te lage bloeddruk, of hypotensie, hoor je een stuk minder. Dat komt doordat een lage bloeddruk als aandoening veel minder vaak voorkomt. Toch is het wel handig te weten wat de symptomen zijn en wat je kunt doen bij een lage bloeddruk.

Wat verstaan we onder de bloeddruk?

De bloeddruk is de druk die in onze bloedvaten ontstaat, omdat ons hart het bloed door ons lichaam pompt. Deze druk kun je verdelen in een bovendruk, of systolische druk, en een onderdruk, de zogenaamde diastolische druk. Wanneer het bloed het lichaam in wordt gepompt, meet je de bovendruk. Stroomt het bloed weer terug naar het hart, dan meet je de onderdruk. De bovendruk is altijd hoger en sterker dan de onderdruk. Bij een gezonde bloeddruk ligt de bovendruk rond de 120 en de onderdruk tussen de 65 tot 85. Wanneer spreek je dan van een lage bloeddruk? Bij een bovendruk onder de 90 en een onderdruk onder de 60 is je bloeddruk te laag.

De oorzaak van een lage bloeddruk

Een lage bloeddruk hoeft niet direct een aandoening als oorzaak te hebben, maar kan in verschillende situaties ontstaan. Wanneer je bijvoorbeeld veel bloed of vocht verliest, wordt je bloeddruk automatisch laag. Ook na het eten daalt je bloeddruk, omdat je bloed dan nodig is in je maag en darmen of wanneer je te snel opstaat en het bloed naar je benen stroomt. Door medicijnen, emoties en hevige stress kan je bloeddruk ook flink dalen. Is een ziekte de oorzaak, dan betreft het bijna altijd hart- en vaatziekten en is er iets mis met de circulatie van het bloed.

Lage bloeddruk en de symptomen

Een te lage bloeddruk geeft vervelende symptomen, maar is meestal onschuldig. Zo kun je duizelig worden en zwarte vlekken voor je ogen zien, vermoeid zijn of suizende oren krijgen bijvoorbeeld. Je kunt je misselijk voelen, wit wegtrekken en in het ergste geval flauwvallen. Ook kun je last hebben van koude handen of voeten, zweetaanvallen krijgen en verwijde pupillen. Al die symptomen hoeven dus helemaal niet te betekenen dat je een hart- of vaatziekte hebt. Maar regelmatig flauwvallen is wel gevaarlijk. In dat geval breng je dus wel een bezoek aan de huisarts.

Wat kun je doen bij een lage bloeddruk?

Gelukkig kun je zelf van alles ondernemen tegen een lage bloeddruk en de symptomen verzachten. We geven je hier een aantal tips

  • Flauwvallen: Wanneer je flauwvalt, voel je dit aankomen. Vooral wanneer dit regelmatig gebeurt, herken je de momenten die hieraan voorafgaan. Word je duizelig? Knijp dan je handen tot vuisten en span je been- en buikspieren aan. Helpt dit niet? Zorg dan dat je voorovergebogen kunt zitten met je hoofd tussen je knieën, zodat het bloed sneller naar je hoofd stroomt.
  • Opstaan: Duizelingen bij het opstaan voorkom je door niet heel snel op te staan, maar langzaam omhoog te komen. Ook kun je eerst even licht met je voeten en benen schudden.
  • Drinken: Zorg ervoor dat je gedurende de dag genoeg drinkt, zodat je vochtgehalte op peil blijft. Vooral op warme dagen of bijvoorbeeld bij een saunabezoek of na het nemen van een warm bad verlies je meer vocht, maar ook bij overgeven en diarree, heb je extra veel water nodig.
  • Eten: Kies eerder voor lichte, kleine maaltijden dan grote zware kost. Dat kost je lichaam minder energie om te verteren. Ga niet ineens extra zout gebruiken om de bloeddruk te verhogen, want zout is juist slecht voor de nieren.

Wil je meer tips en adviezen over hoe je kunt omgaan met een lage bloeddruk? Informeer dan eens bij de thuisverpleegkundige van een thuiszorgorganisatie in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde thuiszorgorganisatie door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.

Thuisverpleging