Wat te doen bij een hoge bloeddruk?

02 augustus 2023 · door Tara

Iedereen heeft vast weleens gehoord dat teveel zout niet goed is voor onze bloeddruk. Door te veel zout kunnen we een te hoge bloeddruk krijgen, ook wel hypertensie genoemd. Hypertensie is slecht voor onze gezondheid. Maar waar kun je nog meer een te hoge bloeddruk van krijgen en wat betekent het eigenlijk wanneer je gediagnosticeerd wordt met hypertensie? In dit artikel bekijken we wat te doen bij een te hoge bloeddruk.

Verschil in bovendruk en onderdruk

Wanneer ons hart samentrekt, wordt er bloed naar de organen gepompt. Dit noem je de bovendruk, of systolische bloeddruk. Daarna ontspant de hartspier en vult het hart zich opnieuw met bloed. Dit heet onderdruk, of diastolische bloeddruk. De druk op de bloedvaten tijdens dit gehele proces is onze bloeddruk en wordt uitgedrukt in millimeter kwikdruk; mmHg. Wat is dan een hoge bloeddruk? Hiervan spreek je wanneer je bovendruk hoger dan 140 mmHg is en/of je onderdruk hoger dan 90 mmHg. Wat is een gevaarlijk hoge bloeddruk? Een bovendruk hoger dan 180 mmHG en/of een onderdruk hoger dan 110 mmHg is gevaarlijk hoog.

Oorzaken te hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk krijg je niet zomaar, tenzij het erfelijk bepaald is. Wat veroorzaakt een hoge bloeddruk dan precies? Daar zijn uiteenlopende oorzaken voor, maar helaas blijft de oorzaak in 95% van de gevallen onbekend. Bij de overige 5% zijn dit de meest voorkomende oorzaken:

  • Nierziekte of slaapapneu: Er zijn verschillende nier- en bijnieraandoeningen die een hoge bloeddruk veroorzaken. Datzelfde geldt voor slaapapneu en een traag werkende schildklier.
  • Ongezonde leefstijl: Roken, te veel alcohol, weinig bewegen, overgewicht, langdurige stress en een ongezond voedingspatroon, verhogen de kans op hypertensie.
  • Leeftijd: Tussen ons 35e en 64e levensjaar heeft de helft van de mannen een te hoge bloeddruk en een derde van de vrouwen. Dit komt doordat onze bloeddruk stijgt naarmate we ouder worden.
  • Medicatie: Gebruik je medicijnen voor een andere ziekte? Dan kan het zijn dat deze je bloeddruk verhogen.

Ook hormonale schommelingen kunnen bijdragen aan een verhoogde bloeddruk. Daarom lopen vrouwen in de overgang meer kans op hypertensie. Door te lang te blijven rondlopen met hypertensie, loop je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Zo wordt de kans op een hartinfarct groter, maar ook op bijvoorbeeld een beroerte en hartfalen.

Wat te doen bij hoge bloeddruk?

Hypertensie ontwikkelt zich heel erg langzaam en mensen met een te hoge bloeddruk voelen zich meestal niet ziek. Je hebt het gewoonweg niet door. In België heeft zelfs één op de vier à vijf inwoners een hoge bloeddruk. Hiervan wordt slechts de helft gediagnosticeerd en maar 625.000 behandeld tegen hypertensie. Met zulke hoge aantallen is het goed te weten wat te doen tegen een hoge bloeddruk:

  • Leefstijl veranderen: Bij de meeste mensen verlaagt de bloeddruk naar een gezond niveau wanneer de leefstijl wordt aangepakt. Zo wordt er gestopt met roken en de alcoholconsumptie wordt verminderd. Daarnaast moet er gewerkt worden aan een gezond eetpatroon, met een maximale zoutinname van 6 gram per dag en voldoende beweging. Bij overgewicht zullen er kilo’s af moeten.
  • Medicatie: Door het inzetten van bloeddrukverlagers neemt de kans op een hartinfarct met zo’n 25% af en de kans op een beroerte neemt tot wel 40% af. 

Wanneer moet je naar het ziekenhuis met een hoge bloeddruk? Het lastige is dat we het niet opmerken. De huisarts kan een bloeddrukmeting doen en bij veel apotheken wordt je bloeddruk ook gratis gemeten. Regelmatig je bloeddruk in de gaten houden voorkomt dat je op stel en sprong naar het ziekenhuis moet.

Wil je meer weten over bloeddrukmetingen? Informeer dan bij een thuiszorgorganisatie uit je buurt die je kunt vinden op onze website.

Hypertensie