Wat zijn de diabetes symptomen?

20 juni 2023 · door Tara

Je moet er niet aan denken om ziek te worden natuurlijk. Toch zijn er in België maar liefst 770000 inwoners onder behandeling voor diabetes en weet 1/3 van de diabetespatiënten nog niet eens dat ze rondlopen met diabetes type 2. Dit komt doordat diabetes in het beginstadium niet meteen opvalt. In dit artikel vertellen we je meer over deze aandoening en de diabetes symptomen.

Wat is diabetes en hoe krijg je het?

Diabetes staat ook bekend als suikerziekte. Het ontstaat wanneer je een te hoog suikergehalte in je bloed hebt. Bij een gezond lichaam, zorgt het hormoon insuline voor de opname van glucose in de cellen van je lijf. Je krijgt een te hoge bloedsuikerspiegel, wanneer je lichaam het hormoon insuline onvoldoende, of helemaal niet meer, aanmaakt. Ook wanneer je lichaam niet meer goed reageert op de insuline heb je diabetes. Je insuline huishouding is dus verstoord. Wat is dan precies diabetes type 1 en wat is diabetes type 2?

  • Diabetes type 1: Bij deze vorm van diabetes, produceert de alvleesklier helemaal geen insuline meer. Diabetes type 1 komt bij ongeveer 10% van de diabetes patiënten voor en wordt behandeld door insuline te injecteren.
  • Diabetes type 2: Dit is de meest voorkomende vorm van diabetes. Je spreekt over type 2 diabetes, wanneer je lichaam niet meer goed reageert op insuline. De behandeling bestaat uit gezonder eten, meer bewegen, medicijnen en soms ook insuline spuiten.

Hoe krijg je diabetes? Iedereen kan diabetes ontwikkelen, ongeacht je leeftijd. Maar er zijn wel bepaalde factoren die het risico verhogen. Ouderen met overgewicht, vooral rondom de buik, lopen een groter risico op diabetes. Maar ook rokers, mensen met een te hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk, mensen waarbij diabetes type 2 in de familie voorkomt, of bijvoorbeeld wanneer je moeder zwangerschapsdiabetes heeft gehad.

Wat zijn de diabetes symptomen?

Hoe weet je of je zelf diabetes hebt? Je kunt letten op de volgende symptomen:

  • Droge mond: Je hebt regelmatig een droge mond, waardoor je veel meer gaat drinken en plassen.
  • Veranderd zicht: Je kunt waziger gaan zien, of dubbel gaan zien. Je zicht verslechtert.
  • Gewicht: Je valt af, maar je eetpatroon is ongewijzigd.
  • Vermoeidheid: Je wordt veel sneller en vaker moe, maar je dagindeling is ongewijzigd.
  • Huid: Je kunt last krijgen van een jeukerige huid en wondjes die maar niet willen genezen.

Heb je last van bovenstaande symptomen? Ga dan voor een diabetes test naar je huisarts.

Symptomen suikerziekte bij vrouwen

Omdat vrouwen vet op andere plekken op hun lichaam opslaan dan mannen, ziet het verloop van diabetes bij vrouwen er vaak iets anders uit. Pas na de overgang ontstaat bij vrouwen meer buikvet, hierdoor neemt het risico op diabetes pas toe na ongeveer het 75e levensjaar. Bij mannen komt diabetes vaker voor tussen het 40e en 70e levensjaar. Vrouwen met het polycysteus ovarium syndroom hebben een verhoogd insulinegehalte en hierdoor 4 x zoveel kans op diabetes. Vrouwen kunnen ook last krijgen van schimmelinfecties en urineweginfecties.

Wil je meer weten over leven met diabetes? Maak dan eens een afspraak met een thuiszorginstantie uit je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde thuiszorgorganisatie via de listings op deze website.

Diabetes