Wat zijn de eerste symptomen van een spierziekte?

19 oktober 2023 · door Tara

De laatste jaren horen we via verschillende socialmediakanalen steeds meer over spierziekten. Dankzij de wereldberoemde “ice bucket challenge” bijvoorbeeld, weet nu iedereen wat ALS als spierziekte inhoudt. Wereldwijd zijn inmiddels ruim 600 spierziekten bekend. In België krijgen, naar schatting, gemiddeld 2 van elke 100.000 inwoners te maken met een van deze spierziektes. Wat zijn de eerste symptomen van een spierziekte? Je leest er meer over in dit artikel.

Verschillende soorten spierziekten

Een andere benaming voor spierziekten is neuromusculaire ziekten. Het woord “neuro” verwijst in dat geval naar de zenuwen en “musculair” naar de spieren. Spierziekten kunnen zowel op jonge leeftijd ontstaan als op latere leeftijd. Er zijn verschillende soorten spierziekten gebaseerd op de locatie in het lichaam waar de ziekte zich openbaart:

  • Neurologische spierziekte: Wanneer we bewegen sturen onze hersenen een signaal naar onze spieren. Hiervoor gebruiken de hersenen ons ruggenmerg en onze zenuwbanen als doorgeefluik. Wanneer er een verstoring ontstaat in deze route, spreek je over een neurologische spierziekte. SMA als spierziekte en ALS zijn hier een goed voorbeeld van.
  • Spieren zelf: Ook bestaan er spierziekten waarbij niet de hersenen of het zenuwstelsel worden aangetast, maar de spieren zelf. Zo kan er bijvoorbeeld een stof in de spieren ontbreken, of de stofwisseling in de spieren kan verstoord zijn. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Pompe of de ziekte van Duchenne.

Spierziekten komen gelukkig relatief weinig voor. De oorzaak van neuromusculaire aandoeningen is bijna altijd onbekend, maar in de meeste gevallen is er een fout in het DNA en is de aandoening erfelijk bepaald. Is dit niet het geval, dan kan een auto-immuunziekte of ontsteking de veroorzaker zijn. Bijna alle spierziekten verergeren naarmate de leeftijd toeneemt. Een spierziekte die zich openbaart op latere leeftijd heeft dus meestal minder tijd zich te ontwikkelen dan wanneer je al op jonge leeftijd last krijgt van een neuromusculaire aandoening.

Wat zijn de eerste symptomen van een spierziekte?

Het ontdekken van een spierziekte kan best lang duren. Wanneer de ziekte traag verloopt, worden veel spieraandoeningen niet direct opgemerkt. De specifieke spierziekte die je hebt, zal worden achterhaald door de symptomen naast aanvullende onderzoeken te leggen. Doorgaans zijn de eerste symptomen van een spierziekte een zwakte in de handen, armen, voeten en benen, dubbel zien en hangende oogleden, praten en slikken gaat lastiger, er ontstaan verstoringen in gevoel en evenwichtsproblemen, trillingen, stuiptrekkingen en spierafname.

Het onderzoek naar spierziekten

Wordt er gedacht aan een spierziekte? Dan kan de arts je doorverwijzen naar een neuroloog. Verder onderzoek zoals een bloedonderzoek, een MRI, een DNA-onderzoek, een spierbiopt, een ruggenmergpunctie of een spier- en zenuwonderzoek zullen worden uitgevoerd. Onder de meest voorkomende neuromusculaire aandoeningen in België vallen verschillende soorten zoals: hereditaire motorische en sensorische neuropathie, myotone dystrofie type 1 en ALS. Fibromyalgie als spierziekte en de spierziekte MS, vallen overigens niet onder de groep neuromusculaire ziekten, maar respectievelijk onder wekedelenreuma en centraal neurologische aandoeningen.

Omdat neuromusculaire ziektes progressief van aard zijn, heb je op termijn thuisverpleging nodig om je te helpen zelfstandig te kunnen blijven wonen. Wil je meer weten over wat de thuisverpleging voor jou, of iemand in je omgeving kan betekenen? Je vindt de dichtstbijzijnde thuiszorgorganisatie via de listings op deze website.

Thuisverpleging