Wat zijn veilige pantoffels voor ouderen?

20 augustus 2024 · door Tara

Het klinkt misschien als een gek idee, om op zoek te gaan naar veilige pantoffels. Maar wanneer je weet dat één op de drie ouderen die nog thuis wonen, minstens 1 x per jaar vallen, worden veilige pantoffels binnenshuis ineens erg belangrijk. Vooral omdat de kans op botbreuken op hogere leeftijd alsmaar toeneemt. In deze blog bekijken we dan ook wat de meest veilige pantoffels voor ouderen zijn.

Waarom zijn veilige pantoffels belangrijk?

Wanneer we ouder worden kunnen er veranderingen aan onze voeten ontstaan. Zo kunnen hamertenen, knobbeltenen en gewrichtsafwijkingen in de tenen voor zeer pijnlijke voeten zorgen. Ook het aan- en uittrekken van schoenen kan moeizamer verlopen. Een logisch gevolg is dat veel oudere mensen er dan ook voor kiezen om thuis, of in een woonzorgcentrum, met lekker makkelijk zittende pantoffels, of op sokken, te lopen. Begrijpelijk, maar juist het gebrek aan een goed paar schoenen, vermindert het evenwicht tijdens het lopen en verhoogt daarmee het valrisico. Door het dragen van veilige pantoffels wordt de kans op vallen en het oplopen van botbreuken een stuk kleiner. Met speciale pantoffels voor ouderen blijf je mobiel en verhoog je je eigen veiligheid.

De meest veilige pantoffels voor ouderen

Wat zijn dan precies die speciale pantoffels voor ouderen? Wanneer je hier naar op zoek gaat zie je vaak de term “medische pantoffels”, of “verbandpantoffels” voorbij komen. In principe is de veiligste pantoffel, een pantoffel die aan een aantal specifieke voorwaarden voldoet:

  • Stevig passend: Pantoffels die de voeten stevig omklemmen bieden meer support aan de voeten dan pantoffels die los om de voeten vallen of een open hiel hebben. Een pantoffel met een gesloten hiel is dus beter dan een slippermodel, of zogenaamd muiltje.
  • Stevige zool: Ook de zolen moeten voldoende stabiliteit bieden tijdens het lopen. Dit bereik je niet met zachte zolen, maar juist op pantoffels met harde zolen.
  • Lage hak: Hoge hakken duwen de voet naar voren en zorgen voor drukpunten op de verkeerde plek. Pantoffels met een brede en lage hak, die een klein beetje schuin oplopen, zijn dan ook de beste keuze.
  • Profiel: Het spreekt voor zich dat je op gladde zolen eerder uitglijdt. Kies bij voorkeur dan ook voor antislip pantoffels voor ouderen en pantoffels die zolen hebben met een goed profiel.

Misschien geef je bij gezwollen voeten niet meteen de voorkeur aan veilige pantoffels voor ouderen die je voeten stevig omklemmen. Maar ook dan zijn er geschikte alternatieven, zoals een model pantoffel dat met klittenband verstelbaar is, je makkelijk aan en uittrekt en toch voorzien is van een stevige zool met voldoende grip.

Waar vind je geschikte pantoffels?

Zowel uniseks pantoffels als veilige pantoffels voor ouderen geschikt voor dames, als veilige pantoffels voor ouderen geschikt voor heren, vind je gemakkelijk online. Ook de thuiszorgwinkel heeft een aanbod aan orthopedische pantoffels, medische pantoffels en verbandpantoffels. Kun je wel wat hulp en advies gebruiken bij het uitkiezen van de juiste pantoffel? Neem dan contact op met een thuiszorgorganisatie in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde thuiszorgorganisatie door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.

Thuisverpleging