Welk fruit mag je eten bij diabetes?

22 april 2024 · door Tara

In België lopen naar schatting 400.000 mensen rond met diabetes mellitus type 2, zonder dat ze dit doorhebben. Een andere benaming voor deze aandoening is suikerziekte; een ziekte waarbij je teveel glucose in je bloed hebt. Onbehandeld, verkort diabetes je levensverwachting, maar met een gezond leefpatroon is het gelukkig omkeerbaar. Omdat fruit bijdraagt aan een gezond eetpatroon, geven we in deze blog antwoord op de vraag: “Welk fruit mag je eten bij diabetes?”

De risico’s van diabetes type 2

Suikerziekte was voorheen een echte ouderdomskwaal. Helaas is het tegenwoordig het snelst groeiende gezondheidsprobleem in de westerse maatschappij. Een ongezonde westerse levensstijl, in combinatie met overgewicht, is de grootste boosdoener. Bij diabetes neemt je lichaam glucose niet meer op in de lichaamscellen, maar blijft het in je bloed aanwezig. Hierdoor krijg je een te hoge bloedsuikerspiegel. De gezondheidsrisico's van onbehandelde diabetes type 2 zijn groot:

  • Hart: Je hart- en bloedvaten lopen beschadigingen op, waardoor je een grotere kans hebt op hart- en vaatziekten.
  • Ogen: De bloedvaten in je netvlies beschadigen, waardoor je zicht achteruit gaat en je wazig gaat zien.
  • Nieren: Omdat ook de bloedvaten in de nieren worden aangetast, gaat de werking van je nieren en de nierfilters achteruit. Hierdoor ga je niet alleen afvalstoffen uitscheiden, maar ook stoffen die juist in je lichaam thuishoren, zoals eiwitten.
  • Zenuwen: Rondom je zenuwen lopen kleine bloedvaatjes die worden aangetast door de te hoge bloedsuikerspiegel. Bij diabetes worden met name de zenuwen in handen en voeten aangetast, waardoor je gevoel kunt verliezen of pijn kunt hebben.

Heb je diabetes type 2 en verander je niets aan je levensstijl? Dan verminder je jouw levensverwachting met gemiddeld 4 jaar. Voor mensen tussen de 45 tot 60 jaar, verdubbelt zelfs de sterftekans. Je levensstijl veranderen begint bij gezond en gevarieerd eten, minstens 2 stuks fruit per dag, niet roken en minimaal 45 minuten per dag intensief bewegen.

Welk fruit mag je eten bij diabetes?

Fruit bevat veel suikers, dus je zou zeggen dat diabetes en fruit geen goede combinatie is. Maar fruit levert juist veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Dus ook fruit hoort bij een gezonde leefstijl, ondanks de diabetes. Welk fruit mag je dan eigenlijk allemaal eten bij diabetes 2? Het beste kies je voor fruitsoorten met een laag suikergehalte. Dat zijn met name bessen, bramen, frambozen, verse cranberry’s, aardbeien en sappige fruitsoorten zoals meloen, mandarijnen, grapefruit, nectarine, lychee, kiwi en pruimen.

Doe het samen met de thuisverpleegkundige

Voor het eten van fruit geldt overigens wel dat fruitsappen, fruit compote, moes en jam, niet gezond zijn. Je kiest dus het beste voor onbewerkt fruit. Welk fruit mag je liever niet eten bij diabetes? In principe zijn alle fruitsoorten gezond, alleen kun je fruit met een hoog suikergehalte beter verdeeld over de dag eten. Een banaan, dadels en kersen bijvoorbeeld bevatten meer suikers. Maar in de regel is elk stuk fruit gezond, vanwege de andere voedingsstoffen.

Vind je het lastig om een gezond eetpatroon te ontwikkelen dat goed aansluit bij de diabetes? Maak dan eens een afspraak met een diabeteseducator uit de thuisverpleging voor een persoonlijk advies. Je vindt de dichtstbijzijnde thuisverpleegkundige organisatie, via de listings op onze website.

Diabetes