Wil je werken in de thuiszorg?

18 mei 2021 · door Mete

Ben jij iemand die graag mensen helpt, over een groot inlevingsvermogen beschikt, flexibel is ingesteld en het liefst een dankbaar beroep uitoefent? Dan is werken in de thuiszorg misschien wel iets voor jou. Werken in de thuiszorg biedt een gevarieerd aanbod aan functies met elk een eigen takenpakket. In dit artikel bespreken we de verschillen en kijken we over welke opleiding je moet beschikken per functie.

Verschillende functies in de thuiszorg

Werken in de thuiszorg betekent letterlijk dat de woning van de mensen die zorg nodig hebben jouw werkvloer is. Je kunt je voorstellen dat de zorgbehoefte per persoon verschilt. Zo kunnen mensen aan het revalideren zijn, psychische problemen hebben of bijvoorbeeld palliatieve zorg nodig hebben. De verschillen in de vraag om zorg, betekent ook een verschil in functies. We zetten de functies op een rij:

  • Thuiszorg verpleegkundige: Werkt als verpleegkundige bij mensen thuis en voert verpleegkundige handelingen uit. De thuiszorg verpleegkundige kan als zelfstandige werken of in dienst van een thuiszorgorganisatie.
  • Zorgkundige: Staat onder toezicht van de verpleegkundige en mag 23 verpleegkundig ondersteunende taken uitvoeren. Daarnaast mag de zorgkundige ook alle taken van een verzorgende uitvoeren. Een zorgkundige werkt altijd voor een organisatie.
  • Verzorgende: Voert praktische taken uit als het huishouden, helpen met aankleden en lichaamsverzorging, maar maakt ook wandelingen en biedt een luisterend oor. Als verzorgende werk je altijd in dienst van een thuiszorgorganisatie.

Een verpleegkundige beschikt over een diploma en ontvangt automatisch een visum om het beroep te mogen uitoefenen. Wil je zelfstandig je beroep uitoefenen zonder onderdeel uit te maken van een organisatie? Dan heb je ook een RIZIV-nummer nodig. Een zorgkundige ontvangt het visum na registratie bij het Agentschap Zorg en Gezondheid en moet in de thuisverpleging ook een RIZIV-nummer aanvragen. De verzorgenden ontvangen geen visum of erkenning, maar worden ingeschreven bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Opleidingen om te werken in de thuiszorg

Om te werken in de zorg zijn er diverse opleidingsmogelijkheden. Afhankelijk van het soort beroep dat je wilt uitoefenen, kies je de opleiding die hier bij past. Ben je al geslaagd voor je eerste jaar bachelor in de verpleegkunde? Dan hoef je geen extra opleiding tot zorgkundige te volgen, maar mag je jezelf laten registreren bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Je wordt op de volgende manieren verpleegkundige:

  1. Je volgt de 3-jarige HBO-5 opleiding verpleegkunde in het secundaire onderwijs.
  2. Je volgt de 4-jarige professionele bacheloropleiding verpleegkunde aan de hogeschool.

Om als zorgkundige of verzorgende aan de slag te gaan zijn er heel veel verschillende mogelijkheden. Op onderwijskiezer.be kun je alle opties terugvinden. Hieronder laten we vast een aantal mogelijkheden zien.

  1. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, het VDAB, biedt een gratis opleiding tot het beroep als zorgkundige voor werkzoekenden.
  2. Je hebt het 7e jaar afgerond van de BSO Thuis- en Bejaardenzorg of Verzorger/Zorgkundige.
  3. Je volgt secundair volwassenenonderwijs tot zorgkundige of verzorgende.

Heb je het diploma tot verpleegkundige al op zak en beschik je ook over een RIZIV-nummer? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Meld je nu aan op deze website, zodat jouw nieuwe patiënten je direct kunnen vinden.

Thuisverpleging