Alzheimer

Symptomen en behandeling alzheimer

Een persoon met de ziekte van alzheimer, lijdt aan dementie. Onder de verzamelnaam “dementie”, vallen 50 verschillende ziektes die de hersenen aantasten. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Ongeveer 70% van alle dementerenden lijden aan alzheimer. De symptomen en behandeling van alzheimer, verschillen per stadium waarin de ziekte zich ontwikkelt.

Alzheimer en de hersenen

Bij Alzheimer worden de eiwitten amyloid en tau niet goed afgebroken in de hersenen. Deze eiwitten stapelen zich op, waardoor de hersenen de signalen niet meer goed kunnen verwerken en doorgeven. Daarnaast zorgen overijverige gliacellen er voor dat dit aftakelingsproces wordt versneld. Tenslotte kan de bloed-hersenbarrière, de eiwitten niet snel genoeg meer afvoeren. De bloedvaten gaan ontsteken en activeren het afweersysteem, waardoor er nog meer amyloïde eiwitten worden aangemaakt en het proces verergert.

Symptomen en behandeling alzheimer

Omdat de eerste symptomen overeenkomen met  klachten die ook bij aandoeningen als een depressie, burn-out of bijvoorbeeld verkeerde hormoonhuishouding horen; duurt het vaak 2 tot 3 jaar voordat de diagnose alzheimer gesteld wordt. De symptomen zijn:

  • Vergeetachtigheid: Vooral nieuwe informatie wordt snel vergeten. Dit komt, omdat de hippocampus vaak als eerste wordt aangetast; het gebied in de hersenen verantwoordelijk voor het opslaan van nieuwe informatie. Ook wordt er vergeten waar spullen zijn neergelegd.
  • Alledaagse handelingen: De volgorde van het uitvoeren van alledaagse handelingen wordt moeilijker. Ook plannen gaat lastiger.
  • Tijds- en plaatsbesef: Dagen van de week worden vergeten, maar ook belangrijke gebeurtenissen. Mensen kunnen de weg kwijtraken in een bekende omgeving en bijvoorbeeld midden in de nacht op bezoek willen gaan.
  • Taalproblemen: Gesprekken worden herhaald, woorden worden vergeten en tijdens een gesprek kan de persoon in kwestie ineens niet meer weten wat hij moet zeggen. Woorden worden niet meer herkend en vergeten.
  • Stemmingswisselingen: Iemand kan ineens onverwacht erg boos worden, angstig en verward overkomen of juist heel achterdochtig zijn.
  • Onrust: Een gevoel van onrust veroorzaakt geagiteerdheid. De onrust ontstaat mede door geen grip meer te hebben op de omgeving.

Omdat dementie niet te genezen is, wordt er momenteel gewerkt met medicijnen die de symptomen verminderen en het ziekteproces vertragen. Bij beginnende dementie kan de patiënt deelnemen aan een cognitief revalidatieprogramma in de  geheugenkliniek. Ook mantelzorgers worden hier getraind om de patiënt bij te staan. Bij de regionale expertisecentra dementie kunnen familieleden vragen stellen en een luisterend oor vinden.

De thuiszorg bij dementie

Alzheimer is ongeneeslijk en verergert langzaam. Dit kan gevaarlijk situaties opleveren als het gas opendraaien maar niet aansteken of de deur uitgaan en verdwalen. Tijdens de laatste fase kan de patiënt moeilijker slikken en incontinent worden. Voor de omgeving is het vrijwel onmogelijk om 24 uur per dag voor hun naasten te zorgen. De thuiszorg biedt hiervoor professionele 24 uurs zorg voor dementie bij mensen thuis. Zo wordt de patiënt goed verzorgd, gewassen, aangekleed en bijvoorbeeld geholpen bij de inname van medicijnen en naar het toilet gaan.

Wil je meer informatie over wat de thuiszorg voor een naast familielid, of je partner, met alzheimer kan betekenen? Informeer dan bij een thuiszorginstantie uit de buurt naar de mogelijkheden. Op deze website vind je meer informatie over de verschillende diensten van de thuiszorg. 

Thuisverpleging