Hulpmiddelen zorg

Hulpmiddelen in de zorg

Als je minder kracht hebt, of om andere redenen bepaalde handelingen niet (goed) meer kunt, kunnen hulpmiddelen erg handig zijn. Al met kleine aanpassingen kunnen ouderen, ouderen met dementie en invaliden ouderen langer thuis wonen. Denk hierbij aan hulpmiddelen voor ouderen bij het opstaan of hulpmiddelen om zich te verplaatsen. Maar ook revaliderenden en gehandicapten maken gebruikt van diverse hulpmiddelen, waaronder krukken of een rolstoel. Deze hulpmiddelen kan je lenen, huren en/of kopen bij thuiszorgorganisaties. Op deze pagina vind je een overzicht van alle hulpmiddelen beschikbaar in de zorg. 

Hulpmiddelen bij het lopen en rijden

  • Looprek

Een looprek is een hulpmiddel die het lopen vergemakkelijkt. Deze wordt gebruikt door ouderen, revaliderenden en gehandicapten die extra ondersteuning en stabiliteit nodig hebben tijdens het lopen en bij het opstaan. Het looprek is de voorloper van de rollator. Bij iedere stap dient het looprek opgetild te worden en weer naar voren geplaatst te worden. Dit kan erg intensief zijn voor de gebruiker en maakt het looprek meer geschikt om korte afstanden te overbruggen in plaats van langere stukken. Een looprek is ideaal wanneer een rollator bijvoorbeeld te snel voor de persoon rolt en er hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan. Ook is een looprek veel voordeliger dan een rollator. Toch worden looprekken steeds meer vervangen door rollators, aangezien deze makkelijker in het gebruik zijn.  

  • Rollator

Een rollator is een hulpmiddel bij het lopen voor ouderen en mensen die vanwege een lichamelijke beperking slecht ter been zijn. Doordat je tussen het frame in loopt, wordt je aan beide kanten ondersteunt. Hierdoor verlies je minder snel je evenwicht. Daarnaast maakt een rollator het lopen minder vermoeiend.  

  • Krukken

Krukken zijn hulpmiddelen die gebruikt worden als iemand gewond is aan zijn been of als deze geen gewicht mogen of kunnen dragen. Gedurende de tijd van de revalidatie worden de krukken gebruikt om dit gewicht op te vangen. Er zijn enkele verschillende soorten krukken, waaronder de elleboogkrukken, reumakrukken, onderarmschaalkrukken en okselkrukken. 

  • Vierpoot wandelstok

Vierpoot wandelstokken bieden daarentegen veel meer ondersteuning en stabiliteit bij het lopen dan krukken of enkele wandelstokken. Tevens blijft een vierpoot wandelstok overeind staan als u deze niet gebruikt en vallen deze niet zo snel op de grond als bijvoorbeeld wandelstokken. 

  • Trippelstoel

Met een trippelstoel kan je jezelf verplaatsen door het maken van korte stepbewegingen met de voeten. Terwijl je in de stoel zit en in gewenste richting voortbeweegt, heb je jouw handen vrij om wat te doen of iets mee te nemen. Deze trippelstoel is dus zeer geschikt voor mensen die hun benen en/of voeten niet (lang) kunnen belasten, bijvoorbeeld bij spier- of gewrichtsklachten en de ziekte van Huntingon. 

  • Rolstoel

Een rolstoel is een ideaal hulpmiddel en draagt bij aan de mobiliteit. Dit hulpmiddel zorgt er namelijk voor dat je makkelijker van A naar B komt als je een mobiliteitsprobleem hebt. Er zijn verschillende soorten rolstoelen verkrijgbaar die verschillen in techniek, afmeting of gewicht. Elke rolstoel verschilt in specificaties en kan voor diverse doeleinden worden gebruikt. Denk hierbij aan; de gezondheidssituatie, intensief of passief gebruik en of de rolstoel binnen of buiten zal worden gebruikt. Enkele verschillende soorten rolstoelen zijn: lichtgewicht rolstoelen, elektrische rolstoelen, grootwiel rolstoelen, kleinwiel rolstoelen en kinderrolstoelen.

  • Elektrische rolstoel

Een elektrische rolstoel biedt uitkomst als je zelfstandig wilt rijden, maar het met de hand aandrijven en bedienen van een rolstoel niet meer lukt of kan. Een elektrische rolstoel kan namelijk door middel van een joystick eenvoudig worden bediend. Ook heeft deze rolstoel elektrische verstellingen van onder andere de zithoek (kantelverstelling, rugleuning (rugverstelling), beensteunen en een zit/sta-op-verstelling. Kortom, elektrische rolstoelen zijn simpel in gebruik. Tevens kan je jezelf gemakkelijk manoeuvreren in lastige verkeerssituaties dankzij de korte draaicirkel. Elektrische rolstoelen worden veel gebruikt door ALS-patiënten.  

  • Scootmobiel

Een scootmobiel kan een ware uitkomst bieden wanneer je niet meer goed ter been bent. Wanneer je met een chronische aandoening te maken heb zoals vermoeidheid, kan een scootmobiel je helpen om toch actief deel te nemen op de weg. Met een scootmobiel kan je de weg op, in de supermarkt en in winkels rijden zonder enige problemen.

Hulpmiddelen bij liggen, zitten en opstaan

  • Sta-op-stoel

Een sta-op-stoel is een comfortabele stoel, die hulp biedt bij het opstaan door middel van een elektromotor. De elektromotor kantelt de stoel en zorgt dat deze omhoog gaat en je eenvoudig op kunt staan. Deze stoel wordt veel gebruikt door mensen met fysieke klachten ten gevolge van beperking of ouderdom. Doordat de stoel je helpt bij het opstaan, heb je geen hulp nodig van een ander. De mantelzorger of verzorging wordt hierdoor ontlast. 

  • Bedpapegaai

Een veelgebruikt hulpmiddel om jezelf makkelijker te kunnen verplaatsen of oprichten in bed is de bedpapegaai. Als men lang op bed ligt, is het belangrijk om regelmatig van houding te wisselen. Met behulp van een bedpapegaai kunnen personen die zich in bed lastig kunnen oprichten of geheel overeind kunnen komen toch makkelijker uit bed komen of zich verplaatsen in bed.

  • Antidecubitus matras

Antdecubitus matrassen zijn drukverlagende matrassen die het ligcomfort vergroten. Deze matrassen verminderen de pijn tijdens het liggen en verkleinen de kans op doorligplekken (decubitus). Hierdoor zijn deze matrassen zeer geschikt voor mensen die veel in bed liggen.

Hulpmiddelen bij wassen en wc gebruik

  • Douchestoel

Een douchestoel is een hulpmiddel waarop mensen voor wie zelfstandig staande douchen niet mogelijk of te vermoeiend is, rustig en stabiel kunnen gaan zitten tijdens het douchen. De stoel is voorzien van een plastic zitting met gaatjes, die zorgen voor de waterafvoer. Om het slippen op de natte, zeperige en dus vaak gladde ondergrond tegen te gaan zijn de vaste douchestoelen voorzien van rubberen noppen die glijpartijen tegengaan. Daarnaast zijn er, voor wie nog meer wendbaarheid wenst zoals rolstoelgebruikers, mobiele douchestoelen met wieltjes. Deze zijn voorzien van een rem die stabiliseert.

  • Toiletverhoger

Een wc verhoger of toiletverhoger is een handig hulpmiddel om makkelijker te gaan zitten of op te staan van het toilet. Voor iemand die op leeftijd is of revaliderende is kan een diepe zit onprettig zijn. Door een toiletverhoger voorkomt u deze onprettige diepe zit. Daarnaast biedt een toiletverhoger extra ondersteuning indien dit gewenst is. Een toiletverhoger is een simpele uitbreiding van uw toilet, die zonder gereedschap te monteren is. 

  • Toiletstoel

Een toiletstoel of postoel is een hulpmiddel voor mensen die niet zelfstandig naar het toilet kunnen gaan. In de zitting van de stoel is een opening waaronder een po of toiletemmer kan worden geschoven. De stoel is voorzien van een waterafstotende, zachte zitting die gemakkelijk afgenomen kan worden. 

  • Ondersteek

Een ondersteek of bedpan is een vergaarbak die wordt gebruikt voor het toiletbezoek van een bedlegerig persoon. Dit is een ideaal hulpmiddel zodat deze persoon alsnog zijn/haar behoefte kan doen en het bed niet kan of mag verlaten. Zowel voor urineafscheiding als fecale afscheiding kan een ondersteek gebruikt worden. 

Overige hulpmiddelen

  • Personenalarm

Een personenalarm, valalarm of ouderenalarm is een klein kastje die meestal geplaatst wordt naast de telefoon of als ketting om de nek gedragen. Hierop zit een alarmknop waarmee via de telefoonaansluiting een verbinding kan worden gelegd met een aantal door de gebruiker vooraf gekozen telefoonnummers. Je kan dus altijd snel en eenvoudig hulp worden ingeschakeld. 

Al deze hulpmiddelen in de zorg kan je lenen, huren en/of kopen bij thuiszorgorganisaties. Onze thuisverplegers kunnen je vakkundig adviseren. Contacteer dus gerust een thuisverpleging bij jou in de buurt.  

Thuisverpleging