Zorg bij kanker

Thuiszorg bij kankerpatiënten

In België krijgen gemiddeld 8 mensen per uur te horen dat ze kanker hebben. Met meer dan 100 verschillende soorten kanker, is elke behandeling anders. Sommige behandelingen kunnen thuis worden voortgezet, na een ziekenhuisverblijf. In dat geval helpt de thuiszorg bij kankerpatiënten door het bieden van verpleegkundige en palliatieve zorg.

Wat is kanker?

Je spreekt over kanker bij een ongecontroleerde celdeling op een bepaalde plek in het lichaam. De cellen hechten zich vast aan omliggende weefsels en vormen een kwaadaardige tumor; of knobbel. Ook kan kanker zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam. In dat geval spreek je over uitzaaiingen. Er zijn ook kankersoorten die geen tumor vormen, zoals bloedkanker. De kans op genezing van kanker hangt af van het soort kanker en het stadium waarin de kanker gevorderd is, maar ook hoe je reageert op de behandeling.

Thuiszorg bij kankerpatiënten

Thuiszorg voor kankerpatiënten is er op gericht om zo comfortabel mogelijk met de ziekte om te gaan in je eigen, vertrouwde, omgeving. De gespecialiseerde thuisverpleegkundige verricht medische handelingen, als bijvoorbeeld chemotherapie bij de patiënt thuis, zodat je minder vaak naar het ziekenhuis moet. Het betreft o.a. de volgende zorgverlening:

  • Chemo afkoppelen: Chemotherapie kan gegeven worden via een infuus, een injectie of in tabletvorm. Wanneer de behandelend arts een behandeling met een chemo pomp start, vaak een infusor, kan de thuisverpleegkundige de chemo thuis toedienen en afkoppelen. Ook bij chemotherapie via een katheter helpt de thuisverpleegkundige met het aankoppelen en afkoppelen van chemo met een porth-a-cath, een PICC lijn of bijvoorbeeld een midline.
  • Controle van mens en materialen: De thuisverpleegkundige controleert ook het bloed en checkt of bepaalde symptomen uitblijven of zich juist voordoen. Zo kan er bij complicaties direct geschakeld worden met de arts. Ook de gebruikte materialen als bijvoorbeeld de slangetjes en het insteekpunt worden gecontroleerd en schoongemaakt.
  • Hulp bij palliatieve zorg: Palliatieve zorg is gericht op de laatste levensfase. De thuiszorg helpt de patiënt om in alle rust, zo comfortabel mogelijk, afscheid kunnen nemen van naasten en geliefden. Zo zorgt de thuisverpleegkundige voor een correcte pijnbestrijding, wondverzorging en hygiënische verzorging, maar ook voor een luisterend oor, advies en steun voor de patiënt en zijn omgeving.
  • Hulp bij revalidatie: In geval van revalidatie na een operatie bij kanker, biedt de thuiszorg hulp bij bijvoorbeeld wondverzorging, aankleden en hygiënische zorg. Hierdoor kun je het ziekenhuis eerder verlaten en thuis herstellen van de operatie.

Chemo protocol thuiszorg

Wanneer je chemotherapie ondergaat, word je behandeld met cytostatica. Deze geneesmiddelen doden kankercellen en/of zorgen ervoor dat de kankercellen stoppen met delen. Cytostatica zijn chemische medicijnen; dat betekent dat de thuisverpleegkundige de gebruikte materialen niet zomaar bij het huisafval mag weggooien. De thuiszorg houdt zich dan ook aan een strikt chemo protocol. De gebruikte chemische middelen en naalden worden gescheiden. Naalden gaan in een naaldcontainer naar de apotheek en de zakken chemo naar het risicohoudend chemisch afval.

Uitgebreide informatie over hulp van de thuiszorg voor kankerpatiënten, ontvang je bij een thuiszorgcentrale. Algemene informatie en informatieve wetenswaardigheden over de thuiszorg lees je op deze website.

Thuisverpleging